Без изненада - партиите в парламента не са на едно мнение за мажоритарния вот

10055
Без изненада - партиите в парламента не са на едно мнение за мажоритарния вот
Снимка: БГНЕС

Темата "мажоритарен избор" за Народното събрание предизвика различни реакции сред парламентарно представените партии. Тя беше повдигната от лидера на ДПС Лютви Местан, който пожела в изборния референдум да се впише въпрос дали българските граждани искат 100% мажоритарен вот за Народното събрание.

ГЕРБ подкрепя въпросите така, както са предложени от държавния глава, обяви в кулоарите на парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Според него въпросите на държавния глава съдържат в себе си "много възможности", а това, за което говори Местан, е една от тях.

Възможността за 100% мажоритарен избор обаче е достатъчно крайна и предполага цялостна смяна на изборния модел, добави Кирилов. От ГЕРБ предпочитат смесения модел на изборна система, в който има и мажоритарен, и пропорционален избор, стана ясно от неговото изказване.

Реформаторският блок подкрепя мажоритарния елемент, но счита, че изцяло мажоритарен избор е провокация от страна на ДПС. Това обясни съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той добави, че групата му настоява за въвеждане на преференциален избор без праг.

Двете крайности - 100% пропорционален избор и 100% мажоритарен избор, са еднакво лоши. Това е позицията на АБВ по предложението на ДПС за редакция на въпроса за референдума. Позицията си изказа в парламента зам.-председателят на АБВ Румен Петков, предаде БГНЕС.

"Балансираното предложение значи всеки гражданин и всеки избирател да има самочувствието, че участва в неговото формиране чрез мажоритарен избор и да има ясното съзнание за политическата отговорност на парламента", обясни Петков. АБВ предлагат 50% от народните представители да се избират мажоритарно. "Това гарантира политическата отговорност и участието на гражданите в персоналното формиране на следващия парламент", добави той. Така зададен въпросът на президента е неясен, тъй като и един депутат е "част", подчерта той.

От името на БСП Мая Манолова обяви, че не подкрепя изцяло мажоритарния вот, но е за това въпросът за референдума да бъде формулиран по начина, по който предлага ДПС. Според Манолова тази редакция е много по-ясно формулирана от въпроса на президента. Според нея провокацията в случая не е от ДПС, а от президента.

Мая Манолова подчерта, че при избор на 240 депутати мажоритарно в парламента по всяка вероятност ще се окажат две партии - ГЕРБ и ДПС, но от друга страна е много по-коректно към гражданите да отговорят дали искат такава система.

Първан Симеонов: Едва ли изборният референдум ще е валиден

Ще гласуват ли 3,5 млн. българи на референдума за промяна на изборните правила? Според Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл&rdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика