Без намалени присъди за убийства, за тежки телесни повреди - остава под въпрос

4038
Без намалени присъди за убийства, за тежки телесни повреди - остава под въпрос
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Отпада намаляването на присъдите за убийства, но за тежки телесни повреди остава под въпрос. Това стана ясно минути, след като правната комисия на парламента единодушно одобри премахване на съкратеното следствие, респ. намаляването на наказанията и за убийства, и за тежки телесни повреди, обединявайки трите законопроекта за промени в НПК, внесени от БСП, ВМРО и „Воля“. „Имаме идея да предложим от гласувания текст да отпаднат тежките телесни повреди“, съобщи след гласуването председателят на комисията Анна Александрова от ГЕРБ.

Допълват ли се или се изключват взаимно законопроектите за съкратено следствие?

Управляващите и опозицията се скараха за пореден път заради възможността за съкратено съдебно производство и редуциране на присъдата пр...

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Въпросът ще се решава утре в пленарна зала, където обединения законопроект ще бъде докладван. Все още предложението да остане намаляването на присъдите за причинени тежки телесни повреди не е внесено, отбеляза Александрова. Запитана защо ГЕРБ възнамеряват да отменят съкратеното следствие само за убийствата, тя заяви: „Смятаме, че с тежките телесни повреди ще се задръсти цялата система. Ще се върнем в 2007 г. когато 268 000 преписки бяха прекратени. Тежките телесни повреди са твърде много като обем“. Тя съобщи още че следващият вторник ще бъдат поканени съдии и главния прокурор за становища.

Текстът, одобрен единодушно от всички политически сили на правната комисия, влизащ утре в пленарна зала, предвижда съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда. По думите на Емил Димитров не може да се изключва тежката телесна повреда, тъй като подлежи на дебат.

„Тежката телесна повреда е част от всичките тези престъпления, заради които хората са силно притеснени, че причинители на тежка телесна повреда получават по една или друга причина много по-малко наказание от това, което би следвало да получат“, добави той.

Данаил Кирилов така и не обясни защо е нужно съкратено съдебно следствие

С предложенията си в Наказателния кодекс ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма и да разкарваме жертви на престъпления тук и т...

За предложението на ГЕРБ намаляването на присъдите да бъде оставено в ръцете на съдиите те да преценяват, Крум Зарков от БСП коментира, че тази идея е несъвместима с приетия от правната комисия обединен законопроект. „Правилното решение е това, което днес бе прието от правната комисия“, категоричен е той.

Зарков определи като проблематичен законопроекта на ГЕРБ, който е за промени в Наказателния кодекс. Запитан дали очаква заложеното в него да мине в преходните и заключителни разпоредби при гласуването на промените в НПК, той заяви: „Надявам се да не се упражняват по този начин, тъй като те са несъвместими - това, което приехме днес и това, което те предлагат в НК са несъвместими и подобно предложение само ще утежни процедурата.“

БСП ще предложат утре максимално кратък срок за предложения по обединения законопроект за промени в НПК, след което следващата седмица може да влезе за окончателно приемане.

ГЕРБ няма да се откажат от идеите си за изменения в НК, категорично заяви Анна Александрова и съобщи че ще инициират широк дебат по тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика