X
 
 

БХК с отворено писмо до президента относно номинацията на Иван Гешев

8942 24
photo of БХК с отворено писмо до президента относно номинацията на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС
Българският хелзински комитет (БХК) изпрати отворено писмо до президента Румен Радев във връзка с номинирането на Иван Гешев за главен прокурор. Ето пълния текст на писмото.

"Българският хелзински комитет (БХК) като най-голямата и най-стара гражданска организация за защита на правата на човека в България изразява силна тревога относно започналата процедура по избор на нов главен прокурор на Република България. Тази процедура крие опасността да повтори пороците на предходната, при която за главен прокурор беше избран Сотир Цацаров. Тогава тази процедура бе посрещната с критика както от представители парламентарната опозиция — Българската социалистическа партия — така и от гражданския сектор.

Иван Гешев изпратил на Хелзинкския комитет "Под игото" и разкази на Йовков

"За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да приеме и да се запознае с годишния доклад на Българския хелзинкски к...

Припомняме ключовата роля на президента в процедурата по избор на главен прокурор. Тя стана видна при предходната процедура, когато, въпреки сериозните критики, президентът Росен Плевнелиев не само не се възползва от правомощието си да откаже направеното предложение за назначение на г-н Цацаров, но и издаде указ за назначаването му едва ден след избора му от Висшия съдебен съвет (ВСС).

В настоящата процедура до момента номинирано за главен прокурор е само едно лице —сегашният заместник на Сотир Цацаров, Иван Гешев. Нещо повече — от страна на изпълнителната власт бяха направени институционални заявки, че именно това ще остане единствената кандидатура.

Това е повод за сериозна тревога за бъдещето на правовата държава не само с оглед на саботирането на плурализма и възможността за състезателност и избор в процедурата, но и с оглед на скорошните публични изяви на единствения кандидат. В тези изяви г-н Гешев показа, че не цени правата на човека, както и ролята на гражданското общество в тяхното утвърждаване и защита. Той също така изказа публично твърдения, които са унизителни за достойнството на хората, принадлежащи към малцинствата в България.

Фигурата на главен прокурор е натоварена с изключителната отговорност да бъде гарант на върховенството на закона и на правото в държавата, затова следва личността да бъде избирана с изключително внимание. Издигането на една-единствена кандидатура от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), при това с пълно единодушие, хвърля сянка на съмнение, че не високите морални и нравствени качества на Гешев или неговите дълбоки юридически познания са мотив за номинирането му. Няма как да бъде по друг начин, тъй като всички прокурори, издигнали тази кандидатура, не са независими, а функционално подчинени на главния прокурор. До тук доведе половинчатата съдебна реформа, материализирана в конституционните промени в уредбата на съдебната власт през 2015 г., която обаче противно на първоначалните цели допълнително освободи главния прокурор от нужното задържане и балансиране в основополагащото за демокрацията равновесие между трите власти.

Относно личностните качества на г-н Гешев е важно да се припомнят някои емблематични факти. Неговото „знаково“ дело, делото за фалита на Корпоративна търговска банка, може да се окачестви като най-големият провал на държавното обвинение от последните години с последици - загуба, оценявана в милиарди лева.

Данаил Кирилов се скри от опит да бъде накаран да издигне конкурент на Гешев (ВИДЕО)

Опит да бъде издигната кандидатурата на следовател Бойко Атанасов за главен прокурор направи Гражданско движение "Боец". Председателят...

Иван Гешев беше длъжностното лице, което наблюдаваше безучастно на улицата публичния арест на бившата кметица на район Младост – Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова през пролетта на миналата година, извършен при драстично нарушение на правата на задържаните. Поведението му тогава показва или непознаване на материята права на човека, или съзнателното им нарушаване. И двете хипотези са недопустими, а последиците от това предстои да бъдат разгърнати в тяхната цялост след произнасянето на Европейския съд по правата на човека.

Неотдавна отново Иван Гешев показа, че не зачита презумпцията за невиновност, основна характеристика на правовата държава и достижение на развитите демокрации. В началото на месец юни той обяви публично името на 16-годишния ученик, който - според службите, е планирал атентат с взривни вещества. След издигане на кандидатурата на Гешев преди броени дни, той даде интервю пред държавната телевизия. В него заместник-главният прокурор демонстрира сериозно непознаване на факти от обществено-политическия живот, като сравни процедурата по издигане на своята кандидатура с тази на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. В същото интервю г-н Гешев показа ясни политически предпочитания като изрази своята фиксация към личността и кариерата на лидера на парламентарно непредставената политическа партия „Да, България“, Христо Иванов, споменавайки го многократно и отправяйки в ефир скалъпени и смехотворни твърдения, изцяло неподкрепени от факти и доказателства.

През юни БХК изпрати годишния си доклад за състоянието на човешките права в България през 2018 г. и до заместник главният прокурор Иван Гешев, който не само върна пратката, но в отговор изпрати "подарък" – две книги от поредицата "Детско-юношеска класика" - "Под игото" на Иван Вазов и "Разкази" на Йордан Йовков със специално отбелязани глава и разказ, които да прочетем - "Батареята на Зли дол" и разказът "Божура". Този жест беше още една подигравка към човешките права отвъд мнението му за правозащитната организация, която е автор на доклада.

Изявлението му, че не подкрепя разделението на властите, концепция, лежаща в основата на идеята за демокрация, формулирана в цялост от Монтескьо, буди тревога относно бъдещото развитие на българската държава и дава заявки за пълзящ авторитаризъм, което е особено опасно предвид властта, която е концентрирана в главния прокурор.

Властта на главния обвинител на държавата е напълно безконтролна в България, факт, който е критикуван от Европейския съд по правата на човека в решението му от 2009 г. по Колеви срещу България. Делото Колеви остава неизпълнено вече 10 години, въпреки че се намира под засилено наблюдение от Комитета на министрите.

Твърдение: Полицията опитала да сплаши протестиращите срещу Гешев

Столичната полиция е записвала личните данни на присъстващите на протеста срещу номинацията на Иван Гешев за следващ главен прокурор. Т...

Силно сме обезпокоени от нетърпимостта на високопоставени длъжностни лица и съсловни организации спрямо публичните критики към номинацията на г-н Гешев и смехотворните им квалификации, че това представлявало намеса в независимостта на съдебната власт. Това за пореден път показва, че определени кръгове в българското общество са с твърдото намерение да наложат неговата кандидатура като безалтернативна и да я оградят от критиката, която експерти и граждански организации, занимаващи се от десетилетия с наблюдение на системата на правосъдие в България, съвсем основателно отправят. Главният прокурор е с ключова функция в организацията на дейността на прокуратурата, от която потенциално са засегнати всички български граждани. Поради това те имат интерес, както и право да се изказват и да предприемат всякакви законни граждански инициативи, за да бъде чуто тяхното мнение.

Уважаеми г-н президент, молим Ви да вземете предвид всички тези тревожни факти и да се включите активно в обществения дебат и в процедурата по избор на бъдещия главен прокурор на републиката. Президентът на държавата е по дефиниция независим и е призван да брани единството на нацията и именно поради това Ви призоваваме след широко консултиране на заинтересовани представители на гражданското общество да предложите кандидатура за длъжността, която да е алтернативна на издигнатата до момента. Изборът на главен прокурор е от изключителна важност за развитието на всеки сектор от държавно-обществения живот, а към настоящия момент този избор изглежда предрешен, при това от кандидатура, която разделя, а не обединява българското общество. Доверието към тази длъжност е от ключово значение за функционирането и общественото доверие както към прокуратурата, така и към системата на правосъдие в нашата страна като цяло."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Гешев хич не го харесвам, но щом БХК е против него - аз съм "ЗА" него!
 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Тези джендъри от бхк защо не си гледат хомосексуализма а се занимават с каквото не им е работа
 • Ти 9.1 Ти преди 3 седмици Профил на трол?
  Историята се повтаря като пародия..искат да ни убедят, че Иван Гешев е Никола Гешев.
  : 1 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Муй за БХК , бащицата му Шорош и тукашните му форумни последователи - двете дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара!
 • Конфуций 8.1 Конфуций преди 3 седмици Профил на трол?
  Не се опитваш да налееш много течност в малък съд,... русофоба/соросоида не чете, той само е Глупав!Не спорете с него!
  : 3 !
 • Атанас Атанасов 7 Атанас Атанасов преди 3 седмици Профил на трол?
  Имаме президент Румен Радев досущ като венецуелския сатрап Николас Мадуро, с ярко изразен провинциален харманлийски селски манталитет, гарниран с комплекса за малоценност на пенсионер-офицер от запаса, от когото вече нищо не зависи. Нашият селски Мадурко Радев е попаднал под чехъла на три жени- на Десито Генчева Свиленска Радева, на синята приватизаторка крушовичанката Корнела Нинова и на комунист виж още ›› ката Илияна Йотова от драгоманските села, която го следи изкъсо дали няма да се противопостави на Партията и тя никога да не му прости както стана с Андрей Луканов. Венецуелският Мадуро бил шофьор на автобус, нашичкият български Фърчилко бил шофьор на самальот. Заключението: Диктаторите са почти еднакви по целия свят.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А ти си попаднал под мамин свинчо и му изсмукваш свински грип, за да не го евтаназират. Скрий се някъде трол недоносен.
  : 6 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 6 Боко Мазника от БРЕГ преди 3 седмици Профил на трол?
  Фърчилото отдавна се доказа като много прост човек - дървена кукла на червени конци! Астроложката Алена оповести, че нумерологията и звездите доказвали неговата вредност за България. Ама Баце има най-голям грях за избирането му!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Самият Румен Радев е мафия- ведомствени апартаменти, ремонти, препродажби, печалби, любовници в леглото, двойни длъжности- двойни заплати, държавни пари за наеми на жилищата на метресите, женитба с тях и грешен избор на народа- ето ти президент на българите от бесепето и недоубитата Държавна сигурност!!!
  : 12 !
 • Иво Христов 5 Иво Христов преди 3 седмици Профил на трол?
  БХК е антибългарска престъпна организация, целяща разделението на нацията и едни да работят, други само да консумират- теорията на Жорж Шорош/Сорос за унищожаването на народите от континента Европа.
 • Александър Симов 5.1 Александър Симов преди 3 седмици Профил на трол?
  БХК само от цигани, гейове, лесбийки и сталинисти ли се състои?
  : 6 !
 • Баба Яга Еленоюончева от Брюксел 5.2 Баба Яга Еленоюончева от Брюксел преди 3 седмици Профил на трол?
  В БХК са травеститите и транссексуалните плюс красивите и умни протестъри на Иван Костов от Драгалевци.
  : 3 !
 • Альоууу БХК защо не се хванете за палците и да разтворите широко бузите...?! 4 Альоууу БХК защо не се хванете за палците и да разтворите широко бузите...?! преди 3 седмици Профил на трол?
  Докато има Христо Иванов и запори, нема да има угодия, който и прокурор да е. Освен, ако вие го избирате. Ама няма такава процедура. Няма и да има...
 • Ия Гурбалова 4.1 Ия Гурбалова преди 3 седмици Профил на трол?
  Един бивш правосъден министър - Христо Иванов, който и в съдебна зала не е влизал, а беше и със спрени адвокатски права се оказа тотален НЕКАДЪРНИК, но оглави соросоидните метастази на "Демократична България" , която е „политическа Секта“ на гьотверени, протестъри и останалата политическа паплач !
  : 5 !
 • Альоууу БХК защо не се хванете за палците и да разтворите широко бузите...?! 3 Альоууу БХК защо не се хванете за палците и да разтворите широко бузите...?! преди 3 седмици Профил на трол?
  Докато има Христо Иванов и запори, нема да има угодия, който и прокурор да е. Освен, ако вие го избирате. Ама няма такава процедура. Няма и да има...
 • Явор Божанков 3.1 Явор Божанков преди 3 седмици Профил на трол?
  Много са жалки психодесните под крилото на олигарха Прокопиев! Раданчо Кънев се е пропил и говори непрекъснато цинизми, хормонът го е ударил зле. Брадатият козел Христо Иванов вечно оплюва, но когато бе министър почти нищо сериозно не направи. Костовата партийка ДСБ, Раданчовската Нова република и Христовската Да България, пък и последното недоразумение Демократична България, са смешни и отвратит виж още ›› елни едновременно. Интелигентният българин няма да посегне към тяхната бюлетина. Малобройните озлобени до краен предел членове на споменатите фарсови партии заслужават отношение все едно ги няма. И ако ги нямаше, наистина щеше да е по-добре за родината ни България.
  : 3 !
 • Фърчилко Фърчилков 2 Фърчилко Фърчилков преди 3 седмици Профил на трол?
  Е щом БХК са против кандидатурата на Гешев ,то тогава аз като български ПАТРИОТ задължително съм за неговата Кандидатура!!!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Хвърчащо тролче, отвори си очите за фактите, а не кой го е написал!
  : 7 !
 • отворих ги...ѝ..? 2.2 отворих ги...ѝ..? преди 3 седмици Профил на трол?
  Оооо...БОЖКЕЕЕ...кви са тия ПИДЕРУНЕЛИ...?
  : 2 !
 • отворих ги...ѝ..? 2.3 отворих ги...ѝ..? преди 3 седмици Профил на трол?
  Оооо...БОЖКЕЕЕ...кви са тия ПИДЕРУНЕЛИ...?
  : 1 !
 • Фърчилко Фърчилков 1 Фърчилко Фърчилков преди 3 седмици Профил на трол?
  Е щом БХК са против кандидатурата на Гешев ,то тогава аз като български ПАТРИОТ задължително съм за неговата Кандидатура!!!
 • ГОЦЕ 1.1 ГОЦЕ преди 3 седмици Профил на трол?
  Верно си Фърчилко
  : 6 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Може и фа съм Фърчилко ,нОООО...не съм ТРАВЕСТИТ кат теб!!!
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Може и фа съм Фърчилко ,нОООО...не съм ТРАВЕСТИТ кат теб!!!
  : 1 !
Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...