BIRD: Ден преди Борисов да се откаже от имунитета си, Сарафов е поел "Барселонагейт"

7617
BIRD: Ден преди Борисов да се откаже от имунитета си, Сарафов е поел "Барселонагейт"
Снимка: БГНЕС

Днес, на 5 юли, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще се откаже от депутатския си имунитет, след като дълго време заявяваше, че няма да го стори. Сваляне на защитата му от съдебно преследване бе поискана от вече освободения бивш главен прокурор Иван Гешев заради делото „Барселонагейт“.

Случайно или не, решението на бившия премиер идва ден след като делото за къщата в Барселона е било взето под наблюдението на временно изпълняващия длъжността топ обвинител Борислав Сарафов. Това твърди разследващата медия BIRD.bg, която публикува във Facebook документ, подписан от Ваня Стефанова – прокурор, завеждащ отдел 01 във Върховната касационна прокуратура.

Гешев не се съмнява, че зад освобождаването му стои Борисов

Бившият главен прокурор Иван Гешев не се съмнява, че зад освобождаването му седи Бойко Борисов. Това написа той в профила си във Facebo...

В него се иска материалите по досъдебното производство да бъдат изпратени до 12 ч. на 4 юли, вторник. Това искане е „в изпълнение на Заповед № РД-09-47/22.06.2023 г. на г-н Борислав Сарафов – и.ф. главен прокурор на Република България“ и във връзка с писмо от 30 юни 2023 г. на административния ръководител на СГП (Софийска градска прокуратура).

Все още няма официално потвърждение, че Сарафов е поел контрол над делото „Барселонагейт“.

След като отношенията между него и Иван Гешев се влошиха, Борислав Сарафов каза, че тогавашният му началник е държал конкретни дела на трупчета. Сред тях спомена и „Барселонагейт“. “Делата за чекмеджетата и Барселона са под личния контрол на главния прокурор и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, той задава ритъма на разследване", заяви тогава Сарафов пред БНР.

Атанас Славов внесе жалбата за избора на Сарафов във ВАС

Правосъдният министър Атанас Славов оспори пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, прове...

ОЩЕ: "Биволъ": Борисов е източникът на парите за къщата в Барселона, а те са изпрани

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че настоящият главен прокурор е изпратил до Висшия съдебен съвет справка за извършена проверка от направление „Инспекторат“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързана с казуса „Осемте джуджета“. Справката е изготвена на 21 юли 2020 г. и констатира „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа е по повод предвиденото обсъждане на казуса на предстоящото заседание на Пленума на ВСС на 6 юли, четвъртък.

В справката на ВКП, която през 2020 г. е била изпратена на вниманието на главния прокурор, се съдържа констатация, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“. Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап, пишат от прокуратурата.

"С оглед на горното, по разпореждане на главния прокурор Борислав Сарафов е възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство", гласи официалното съобщение.

Гешев: Бойко Борисов не искаше да ставам главен прокурор (ВИДЕО)

Бойко Борисов "се е превърнал във воденичен камък върху собствената си партия и може би трябва да я освободи, за да се развие по д...

ОЩЕ: "Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика