Борис Велчев е новият председател на КС

4888
Борис Велчев е новият председател на КС
Снимка: БГНЕС

Борис Велчев е новият председател на Конституционния съд, съобщиха от съда.

Той е получил подкрепата на 8 от членовете на съда. Бившият главен прокурор беше назначен за съдия в Конституционния съд от президента на Републиката през 2012 г.

Припомняме, че Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът на съдиите в него е 9 години и не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът се обновява през три години от всяка квота. Съдиите от Конституционния съд встъпват в длъжност след полагане на следната клетва в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Съдиите от Конституционния съд избират председателя на съда.

Миналата седмица четирима нови съдии Филип Димитров, проф. Мариана Карагьозова – Финкова, Таня Райковска, Константин Пенчев положиха клетва. Четиримата нови съдии заеха местата освен Димитър Токушев и на Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев. Димитър Токушев беше и председател на КС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com