Борисов: Държавата няма да понесе две прокуратури

7320
Борисов: Държавата няма да понесе две прокуратури
Снимка: БГНЕС

Държавата няма да понесе две прокуратури. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Първата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", организирана от в. Стандарт и КРИБ, предаде "Фокус".

"Народопсихологията ни да се самобичуваме ежедневно не е правилна, защото чуждите инвеститори гледат и четат, а всички имате нужда от инвестиции. Съдебната реформа също е важна да се спомене. Какво искаме от съдебната реформа? Не ни харесва, че нямат хората в бизнеса чувството за справедливост. Това искаме - да върнем доверието у хората", заяви Борисов.

Борисов си повтаря и повтаря - еврофондове и инфраструктура

България е сред първите 10 страни в ЕС, които са най-добри по отношение на усвояването на средствата от еврофондовете. Това заяви преми...

Той посочи, че държавата няма да понесе две прокуратури. "Ако това беше хубаво, в Германия и Франция щеше да има две прокуратури, в Швеция три може би. Чакам всеки момент да влезе предложение от министъра на правосъдието в Министерски съвет. АБВ внесоха закон, моите от ГЕРБ и те да не останат по-назад и те закон, от Реформаторите - и те. Идват и местните избори. С колегите сме се разбрали с министъра да не участват в предизборната кампания", каза още Бойко Борисов.

Той коментира и важните енергийни въпроси.

"Защо газът ни е скъп? Ние сме за общ Енергиен съюз. Неслучайно, изкуствено сме държани да сме 100% зависими", заяви Борисов. "Убеден съм, че в следващите години този проблем постепенно ще бъде решаван. Много напред сме с газовия хъб, в напреднали фази на преговори и аз много се надявам в един момент тези санкции, това жестоко противопоставяне, защото то е така, което обезкървява и европейската икономика и в частно българската и руската – за никой не е хубаво това - този инат, който се проявява в момента за никой не е хубав, всички губят - и Европа, и Русия. Опитвали сме се да решаваме доста подобни въпроси", заяви Борисов.

Нямаше логика НЕК да продава на по-ниски цени, отколкото купува, допълни Борисов. "Това е трънската приказка „три пъти го режем, то късо и късо". Къде е логиката да продаваме евтиния си ток на конкурентите? Парламентът избра с голямо болшинство независими членове на ДКЕВР. ГЕРБ има един представител. Иван Иванов е човек с доста добра репутация, отговорен е, поздравявам го за избора", заяви Борисов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че България изнася електрическа енергия и за страни, които не са членки на ЕС, както и, че осигурява по-добра цена на енергията.

Заплатите в агенцията по горите се вдигат с 20%

Ще положа усилия горите да бъдат управлявани по различен начин, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официа...

Относно борбата с контрабандата министър-председателят посочи, че е намерена правилната „вакса”. Той посочи, че има много активна работа от страна на прокуратурата, двете приходни агенции и МВР. "Подготвят се доста интересни неща. То се вижда веднага в приходите. Когато се изчислява една магистрала, се гледа за 100-годишната вълна. Само последните 10 години, три пъти сме надвишили това, което университетите са изчислили. Толкова климатът се е променил, че дори и в науката трябва да се направят корекции", допълни Борисов. Той гарантира, че и борбата с контрабандата ще бъде не по-малка. "Това веднъж касае бюджета и втори път бизнеса", добави Бойко Борисов.

"Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза, светът се тресеше. Успяхме да се справим с нея в предишния мандат", допълни Борисов.

"Когато кризата си отиде, България се удави. От 4 декември досега сме дали близо 3,6 млрд. лева на над 100 000 вложители в КТБ.Експериментът мина, пасивите ги знаете всички, спрени всички еврофондове. С една дума експериментът от година и половина България да остава без еврофондове да не го допускаме като нация", заяви Борисов.

По думите му ниският капацитет и корупцията не им оставя друг избор освен да спрат харченето на европейски пари. "В момента всички еврофондове работят. Знаете с какви усилия в парламента, успяхме да запазим плоския данък. По-добри условия за бизнеса в Европа няма като данъчна система. Кое да правим - нова инфраструктура ли? Ето тук има по-възрастни, нека да кажат от кога "Тракия" и "Хемус" не са ремонтирани. От 1975 година не са пипани и откакто ние дойдохме от сутрин до вечер ремонтираме", допълни Борисов.

Той уточни, че 100 млн. вече са дадени за великденските надбавки. "Деси Танева от сутрин ме почва - да дотираме. Което не съм чул, само това не сме дотирали. Сега ми извиват ръцете за едно село с 20 къщи. Аз за 9 млн. лева ще им направя прекрасен блок. Трябва ли държавата за всяка нужда да изважда такива огромни ресурси?", запита Борисов.

Шок и ужас: Бойко Борисов - цитат до цитата

Ето, че след кратко затишие, поредната порция премиерски бисери е налице. В началото на втория си мандат Бойко Борисов бе сдържан и н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика