Борисов: И ние се съмнявахме за картел на горивата, КЗК вероятно са усетили вятъра на промяната

3384
Борисов: И ние се съмнявахме за картел на горивата, КЗК вероятно са усетили вятъра на промяната
Снимка: БГНЕС

Поздравявам КЗК, че най-сетне са излезли с решение, което до голяма степен е в унисон със съмненията, които имахме и ние. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка с това, че КЗК образува производство срещу 7 дружества за картелни практики на пазара на горивата.

„Юни месец мисля че сезирахме КЗК, след като направихме и предприехме доста мерки и операции по бензиностанциите, митническите складове и всичко, което според нас влияеше върху цената. Мога да поздравя КЗК, че най-сетне са излезнали с решение, което, до голяма степен от това, което съм чул до момента, е в унисон със съмненията, които имахме и ние”, поясни Борисов.

„Отсега нататък започват проверки, които ще бъдат много обстойни, защото това са публични компании и всички трябва да бъдат много внимателни в изказванията си към тях, защото и санкциите за картел, ако се докаже, са огромни, а това са 7 компании от най-големите компании в света. Човек трябва да си пести думите, тъй като имат много могъщи адвокати”, допълни премиерът.

„Според мен надали някой от вас е вярвал, че ще се случи, но е факт. Може би вятърът на промяната, която са усетили в правителството, е повлиял и на тях. Това е в рамките на шегата, защото това е една независима организация и ние нямаме роля в решенията й”, каза още министър-председателят.

По-рано днес от Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че започва разследване за картел срещу седем вериги бензиностанции и процедура срещу "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с монополно положение.

От регулатора посочиха, че са събрали убедителни доказателства, че големите вериги се договарят помежду си на какви цени да продават горивата.

От Комисията съобщават, че са забелязали идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно на горивата, прилагана от дружествата "Шел", "Ромпетрол", "Еко", "ОМВ", "Петрол", "НИС Петрол" и "Лукойл България".

По отношение на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД секторното проучване показва, че през изследвания период цената на автомобилните горива, предназначени за местния пазар, е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия.

Премиерът Борисов заяви още, че ако е наложително, концесията за ски зоната в Банско трябва да бъде преразгледана.

Той припомни, че вчера е дал последен шанс на Министерството на околната среда и водите да инициира намирането на приемлив вариант за концесионерите и за представителите на екоорганизациите, които са против изграждането на втори лифт в курорта.

"Аз съм изключително за построяването на втори лифт на Банско. Това съм го казвал винаги и считам, че е престъпление да го няма", категорично повтори позицията си министър-председателят.

КЗК посочи седем компании като вероятни участници в картел за горивата

Буквално малко след като се разшумя за искането да се разследва по същество за картел на пазара на горивата, Комисията за защита на кон...

"В същото време има безпокойствие в екоорганизациите за някои други части от курорта, които ако бъдат подписани по начина, по който се предлага, би могло да застрашат природата. Затова им дадох последен шанс да направят публичен дебат, не да си борят каските. В една спокойна обстановка да се защити и бизнесът, и туризмът, и да се гарантира природата", каза Борисов след като се прибра от визитата си в Израел.

Трябва да бъдем подготвени за предстоящия туристически сезон като съвместна работа с израелските и руските служби за сигурност, допълни Борисов.

По думите на премиера освен израелските туристи, които са доста на брой и изискват по-специфична охрана, се очакват и много повече руски туристи. „Те също в тези размирни времена на войни ще бъдат под особен натиск и затова трябва България да бъде много подготвена като съвместна работа с израелските и руските служби“, каза още министър-председателят.

Във връзка с днешната среща на премиера с израелския му колега Бенямин Нетаняху, Борисов заяви, че са обсъдени доста неща в сферата на енергетиката, сигурността, мерките свързани с тероризма и започващия летен сезон.

„В отношенията с Русия има много символика и аз съм доволен, че много от нашите критици залитаха в посока на това, че сме убили руските отношения, а в политиката и въобще в отношенията между държавите с такива традиции, просто трябва да си работиш в името на държавата. Мисля, че с днешните решения в рамките на кръглата маса за туризма в Москва и с това, което са заявили там, правителството си е изпълнило своя ангажимент към туристическия бранш. Дай Боже сега нашите хотели и ресторантьори да отговорят на огромния наплив, който ще има на израелски и руски туристи“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика