Борисов към МС: Спирате обществените поръчки, но стоите на пост, докато ни сменят!

2087
Борисов към МС: Спирате обществените поръчки, но стоите на пост, докато ни сменят!
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов препоръча на министрите от кабинета да спрат обществените поръчки, освен ако са неизбежни, но в тези случаи те да бъдат консултирани с администрацията на новоизбрания президент.

За да ги убеди, Борисов дори се разпорежда: „забранявам ви“, става ясно от стенограмата от днешното заседание на правителството „Борисов – 2“, в оставка. Той призова министрите в създалата се ситуация да продължат да работят без отпускане и да изпълняват отговорностите си така, както са го правили и досега, предаде репортер на БГНЕС.

„Отчитайки волята на хората на президентските избори, ние подадохме оставка. Участието ни в преговори за съставяне на правителство в този парламент беше именно, за да се съобразим с желанието им да има нов Изборен кодекс”, каза той в края на днешното правителствено заседание.

В сегашната ситуация аз искам да ви призова, в зависимост от решението на новоизбрания президент Радев и предложението, което му е отправено, да останете на местата си и да работите така, както работите всеки ден. Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е в други ден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!”, обърна се той към министрите и подчерта, че има по-важни неща от властта и това е моралът.

„Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате“, казва Борисов.

Той посочва, че заедно с военния министър в оставка Николай Ненчев са се разбрали – „даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната, по-правилно е като дойде новият върховен главнокомандващ той да си го избере. Така и с обществените поръчки – нека, който иска да ги прави, но ако е неизбежно; иначе всеки един подобен акт ще бъде коментиран и не бива да се дава основание за това“.

„Не знам дали ни е последното заседание, затова не се и сбогувам с вас в този смисъл, а и се надявам, че с всички вас и след изборите ще работим заедно“, обръща се към екипа си премиерът в оставка.

„Така че, още веднъж казвам – в зависимост от ситуацията, преди Коледа да се съберем да си разпределим задачите и дежурствата за Коледа и Нова година. Надявам се днес-утре да разберем какво се мисли по въпроса. И аз съм призовавал, и президентът го направи – всичко е въпрос на добра воля“, обобщава Борисов.

Actualno.com припомня, че вчера (20.12.2016 г.) на специален брифинг в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: "Не успяхме да постигнем съгласие за принципни секторни политики, след което поясни, че това означава предсрочни избори, защото няма необходимото разбирателство за правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. Бившият вицепремиер добави, че след проведените разговори и липсата на съгласие всички са се съобразили с нагласите за предсрочни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика