Борисов: Обмисляме премахване на извънредното положение (ВИДЕО)

18533
Борисов: Обмисляме премахване на извънредното положение (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци.

"Обмисляме закон, който да задължава например, носенето на маски - защото е доказано, че маските помагат. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия - а всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма. Сутринта рано говорих с Щаба - ако продължава ниското ниво на заразените - защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора", каза още премиера Борисов.

Галъп: 93% от българите вярват, че сме добре с коронавируса, 53% не искат по-дълго извънредно положение

93 % от българите смятат, че България се справя добре в битката срещу коронавируса в сравнение с други европейски държави. Повече от по...

Експеримент в София: Могат ли да се отворят парковете

"Аз искам да го махнем по рано това положение и да остане само закон, който да позволява, примерно здравният министър да задължава за маските, което е доказано вече", коментира премиерът и добави: "Всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме".

Борисов беше категоричен, че страната ни изобщо не е стигнала пика на заразата.

Около 35 000 декларации събрани вчера в София, върнати са над 2 300 автомобила

"Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия дали ако едно семейство се "премести" в същата среда: на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, но спазваха другите мерките, отивайки на дадените места: тук-таме до магазина и обратно в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората", каза още Борисов.

Коронавирус: какво се случва, докато България е в извънредно положение

Ако си стигнал до извод А, вече си длъжен да видиш и онова Б, което е след него. После В и така нататък. И докато стигнеш до Я, може да...

Борисов: 46 пъти може да идеш до магазина, и аз искам да свърши извънредното положение, работя без заплата

Премиерът обяви още, че до 1-2 дни ще има предложения и как да се завърши учебната година в училищата и висшите учебни заведения. Днес предстои среща между него и министъра на образованието Красимир Вълчев, на която ще уточняват детайли.  "Възложил съм на министъра да ми даде разчет и да видим какво може да се направи. До момента дистанционното обучение дава отлични резултати", допълни премиерът.

По думите на Борисов държавата не бави заплатите на работниците по строителството на големите инфраструктурни обекти, а дори напротив – изплаща им заработените средства дори по-рано от предвиденото. „Точно обратното. Даже плащаме повече, за да могат, това са работни места, те имат семейства. И оборотите вървят. Машините са на лизинг. Строителството засега е един от секторите, на които кризата не е повлиял, точно обратното. Ние не сме го спирали, както в другите държави. Говоря не само за инфраструктурните проекти, а и за строителството в самите населени места. Навсякъде се работи изключително силно по двата газопровода: „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция. Някои строители работят и събота и неделя, за да можем да вкарваме всичко, което е в оборотите на държавата“, каза още Бойко Борисов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 април

Цялото видео от инспекцията и какво още каза Бойко Борисов можете да видите тук.

Борисов обоснова по-дълго извънредно положение със здравната ни система

Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика