"Борисов пазари бял кон", "Честит ви Мутроленд": Реакциите след свалянето на Никола Минчев

11502
"Борисов пазари бял кон", "Честит ви Мутроленд": Реакциите след свалянето на Никола Минчев
Снимка: БГНЕС

„Отрязаната глава на председателя на парламента е в чаршафите на държавата, която се събужда с ужасното усещане, че е жертва на изнудване. Да, сюжетът е познат, сцената - класическа. Но дали ще се събудим наистина днес?”. Така рекламистът Радослав Бимбалов коментира свалянето на Никола Минчев от поста председател на 47-ото Народно събрание.

Припомняме, че ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ успяха с общи усилия (125 гласа „за“) да гласуват смяната на Минчев от „Продължаваме промяната“. Политици, общественици, журналисти и други граждани атакуваха опозицията, и в частност останалите депутати в парламентарната група на „Има такъв народ“, които се обединиха с опозицията.

„Драги недоволни, които само до онзи ден искахте да съборим Бойко Борисов, да изчистим държавата от Доган и да вкараме в затвора Пеевски, ВНУШИТЕЛНА част от вас са гласували не за ИТН, а за Слави Трифонов. Днес ще ви кажа нещо за вашия кумир. Той не е много добър певец, даже на моменти пее ужасно. Не беше и най-добрият водещ, защото много често обръщаше повече внимание на себе си, отколкото на гостите. Но Слави винаги е бил търговец, при това от добрите. Продаваше ужасно добре себе си, хората си, предаването си. Затова днес просто приключи една своя, може би последна голяма сделка. Продаде своята най-ценна стока. Вас“, пише още Бимбалов от агенция The Smarts.

Според ТВ-водещия на „120 минути“ по bTV Светослав Иванов - никога не трябва да забравяме, че картината от парламента днес е отражение на нашия общ колективен манталитет, на обществената активност и на неутрализиращата я обществена пасивност.

„Но най-големият проблем в момента е опитът да се подмени дневният ред на обществото от наистина важните проблеми - войната, инфлацията, бюджета, обедняването, мерките, цените, борбата с корупцията. В парламента виждаме стръвно желание за мъст, наранено его, неочаквани и самоубийствени политически съюзи“, пише той във Facebook.

„Всичко зависи от въпроса, който седи пред всеки гражданин на страната - Как си представям България? Каква България искам? Защото каквото и да се случи днес, утре или след месец, в огледалото отново ще се огледа нашето общество“, добавя Светослав Иванов.

Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев пише: "Политическият башбузук извади ятаганите. Нямам никакво намерение да им позволя нови безчинства. Битка до последно. Да свършим недовършената работа и без нови месии, без нови политически чалгаджии. Само си помислете Никола Минчев до Цецка Цачева, Цвета Караянчева и Митева. Небе и земя. Тъкмо да полетим и... България има нужда от най-добрите във властта. Горе главите - те могат да имат пари, но не са случили с "рая"".

Политическият башбузук извади ятаганите. Нямам никакво намерение да им позволя нови безчинства. Битка до последно. 
Да свършим недовършената работа и без нови месии, без нови политически чалгаджии. 
Само си помислете Никола Минчев до Цецка Цачева, Цвета Караянчева и Митева. Небе и земя
Тъкмо да полетим и .....България има нужда от най-добрите във властта.
Горе главите - те могат да имат пари, но не са случили с "рая".

„Най-странното е, че същите хора, благодарение на които Минчев стана председател на НС, сега искат да го свалят“, коментира гласовете на ИТН икономистът Евгений Кънев.

„Честит ви Мутроленд“, пише карикатуристът Христо Комарницки и публикува колаж с хората, които според него стоят зад свалянето на Минчев:

 

И още:

Общественикът Валдес Радев припомня думите на депутата от „Възраждане“ Николай Дренчев: „И да ми опрат пистолет в главата, няма да се коалирам с ДПС“. Днес обаче Дренчев пише, че „от ДПС всеки може да се учи“.

Отстраняването на Никола Минчев от поста председател на парламента, разбира се, резонира и в политическите среди. "Няма никаква коалиция между “Има такъв народ”, ГЕРБ и ДПС. И няма и да има. Никога", заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов. Прочетете цялото му изявление ТУК.

Спортният министър в оставка Радостин Василев, който организира т.нар. „отцепници“ от ИТН, определи случващото се като „тъжен ден за България“.

„Днес 20 депутати от ИТН открито се продадоха на мафията. Видях лицата им в залата днес. Много от колегите бяха тъжни и гузни. Изглеждаха уплашени и насила там. От днес те вече са ПРЕДАТЕЛИ. Предатели спрямо българския народ и спрямо идеята, за която са там“, добави той.

„Тази прегръдка на ИТН с ГЕРБ и ДПС е краят за ИТН. Краят на идеята за борба, за ново начало, за нов модел. Краят и на един неуспешен бизнес проект, което е положителната новина за България. Всичко започва от начало. Скоро сме на площада. Силата е в ИСТИНАТА!!!“, написа Радостин Василев.

„Само Пеевски не гласува при отстраняването на Никола Минчев като председател на парламента. Новото мнозинство е видимо. Маските падат, време е за решения“, коментира във Facebook Владислав Панев от „Зелено движение“ (част от ДБ).

От Министерски съвет публикуваха думите на премиера Кирил Петков от парламентарната трибуна: „Никола Минчев успя да води този парламент по най-диалогичния и професионален начин. Пътят е един. Промяната идва. България ще бъде различна. Завесите се вдигат. Нас не ни е страх от избори“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика