Борисов се надява Великобритания да се върне в ЕС

1206
Борисов се надява Великобритания да се върне в ЕС
Снимка: БГНЕС

Надявам се Великобритания да се върне в ЕС. Това каза в свое изявление в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов след среща с главния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние.

Борисов се старае да е неутрален за мигрантите, Brexit, руските санкции и Валери Симеонов

Необходима е много силна бърза външна политика по отношение на мигрантския поток към Европа. Така министър-председателят Бойко Борисов ...

„Имаме и много британци, които вече са в България. Трябва да се спазват правилата на общия пазар. Надявам се в няколко сфери също да се намери баланс не само като един от основните членове в НАТО Великобритания, това е и във военното сътрудничество и сферата на сигурността. Специалните служби трябва да работят в пълна координация с тези на Великобритания. Този Brexit ще бъде труден, защото имаме план и рамка, но политическата декларация трябва да се подготви през тези 6 месеца, така че всеки един детайл да бъде решен в този период, а не когато започне самото излизане на Великобритания“, заяви Борисов.

По думите му с новия програмен период започват усилено да работят по европейския бюджет. „По 10 млрд. евро на година нетно ще липсват в бюджета на ЕК. Трябва да положим огромни усилия. Мишел Барние е на наша страна за кохезионната политика. На последния съвет много се говори да имаме общ фонд по темите: миграция, общата европейска отбрана, селскостопанска политика, кохезия. Но 10 млрд. евро липсват и трябва много внимателно и прецизно да се разпределят парите“, каза още Бойко Борисов. 

Постигнатото споразумение с Лондон в първия етап от преговорите за Brexit гарантира правата на българите във Великобритания и на британците в България. Това увери главният преговарящ на Европейския съюз за Brexit след среща с премиера Борисов в Министерския съвет.

Симеонов скочи на Борисов: Изработи ме, не искам да го виждам!

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че предложенията му за промяна на концесионния договор за "ски зона - Банско" и изграждане на втор...

Барние подчерта, че предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС ще изиграе ключова роля в процеса на излизане на Обединеното кралство, защото съвпада със стартирането на втория етап от преговорите. В него ще се дискутират бъдещите търговски отношения.

От своя страна премиерът Бойко Борисов също подчерта, че правата на българите във Великобритания са гарантирани. Той обяви, че следващата червена линия в преговорите с Лондон е общият пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика