Борисов се опасява, че с "Червеите" са заличени важни криминални регистрации

12041
Борисов се опасява, че с "Червеите" са заличени важни криминални регистрации
Снимка: БГНЕС

Поредният скандал с подслушване, който се превърна в централна тема за държавата, стана тема и на днешното заседание на Министерския съвет. Става дума за разработката "Червеи", която първо беше оповестена от депутата от Реформаторския блок о.з. генерал Атанас Атанасов, който я обяви за инструмент за подслушване на протестиращи срещу кабинета „Орешарски”. След това премиерът Бойко Борисов каза, че всъщност това било операция за контрол на цяла информационна система, а бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев посочи, че с тази операция се търсели къртици в МВР, даващи достъп на неоторизирани лица до АИС - автоматизираната информационна система за събиране на класифицирани данни на МВР.

На днешното редовно заседание на правителството вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че „не е сигурен, че тук трябва да обсъждаме „Червеи”. Затова Борисов поема щафетата и казва, че „Червеи” касае съдийските разрешения за наблюдение на сървър, обхващащ цялата информационна система на МВР. По думите на премиера Бюрото за контрол на разузнавателните средства, което се оглавява от Бойко Рашков, е установило осем нарушения. Имало разрешение за срок от 300 дни за наблюдение на въпросния сървър, след като „по закон се разрешава до шест месеца”, твърди Борисов.

Панов: Не трябва да има промени при разрешенията за подслушване

Съдът е независима институция, която трябва да се ръководи демократично. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов, който днес встъ...

„Че нищо не било източено, че нищо не било подправено, това е работа на прокурорите да го докажат. Бюрото го е констатирало, обаче, в тези осем констатации. Не знаем кой е и какво, когато безконтролно се пипа един сървър в една регионална дирекция, а те са обиколили много градове. Знаете, свидетелствата за съдимост след пет години показват, че си чист като сълза, но в масива на МВР, ако са те задържали, че си крал гълъби, или си обрал бостан ги пишат тези работи и с една дума, би могло да бъде манипулирано”, са точните думи на Борисов. Той пояснява, че в тази база данни са криминалните регистрации, които не се отразяват в съдебните такива. И отново подчертава, че са давани разрешения за следене на помещение, не на лице, което е притеснителното, тъй като никой не контролира какво правят служителите, извършващи операцията, при достъп до съответен сървър на информационната система. Премиерът добавя, че обяснява ситуацията, за да знаят министрите му какво е положението и да са готови за участията си в различни предавания и за въпросите на медиите.

Много е важно вътре във ВСС магистратите в затворен формат да си обяснят ситуацията, подчертава министър-председателят.

Същевременно Веселин Вучков казва, че констатациите на Бюрото за контрол на СРС са направени след негов сигнал, подаден на 2 декември миналата година. Вътрешният министър информира и, че заедно с Бойко Рашков ще бъде изслушан утре, 12 февруари, от Комисията за контрол на специалните разузнавателни средства в Народното събрание.

"Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив", прави заключение Вучков.

МВР проверява дейността на СДВР, не казва защо

Инспекторатът на МВР извършва проверка в Столичната дирекция на вътрешните работи, предаде БНР. Проверката е във връзка с различни дей...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика