Борисов се притесни пред европейски лидери заради коронавируса (СНИМКИ)

2445
Борисов се притесни пред европейски лидери заради коронавируса (СНИМКИ)
Снимка: Правителствена пресслужба

Това, че ЕС няма единен медицински протокол за действия в условия на COVID-19 и при очаквана втора вълна е притеснително.

Да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа, предложи Борисов в изказването си пред лидерите на Стратегическия форум в Блед. Според българския премиер съгласно този медицински щит всички държави-членки следва да реагират по различен начин при червен, жълт или зелен код. Борисов добави, че единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин. "Всяка държава-членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта", изброи още Борисов. Той добави, че е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване.

След извънредното положение: Бум на желаещи да подменят личните си документи

Почти двоен е скокът, който се наблюдава в издаването на лични карти след края на извънредното положение, свързано с епидемиологичната ...

"Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили", заяви Борисов. Премиерът участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19.

Според министър-председателя, предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени отвсякога. Бойко Борисов припомни , че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност. "Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата", подчерта премиерът.

Борисов приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 година до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро. "Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност", изтъкна българският министър-председател. Борисов даде и положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС – Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа.

В изказването си Борисов фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им. „Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие“, подчерта министър-председателят. Борисов припомни, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония през 2020 г цели подобряване свързаността и интеграционния процес в региона с цел постигане на стабилност, мир и просперитет.

Откроява се нов епицентър на коронавируса в света

Индия бързо се превръща в новия епицентър на коронавирусa в света, поставяйки рекорд за най-голямото увеличение за ден в случаите, съоб...

Интересен факт е, че в личния си профил във Facebook Борисов първо сподели снимки с унгарския премиер Виктор Орбан и със сръбския президент Александър Вучич. Унгария е една от най-критикуваните в Европа държави що се отнася до спазване на върховенството на закона, а срещу Вучич имаше бурни протести още при преизбирането му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика