БСП и ДПС няма да подкрепят промените в Закона за здравното осигуряване

18293
БСП и ДПС няма да подкрепят промените в Закона за здравното осигуряване
Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС няма да подкрепят промените на първо четене в Закона за здравното осигуряване, защото те няма да подобрят достъпа до здравеопазване и ще доведат до ново разделение на пациентите, предаде БНР.

Депутатът от БСП Емил Райнов е против идеята, хората с прекъснати здравни права да ги плащат до 15 години назад след шестмесечен гратисен период.

Работодателите и синдикатите заплашват да напуснат НЗОК

Заради готвените допълнителни квоти в НЗОК на държавата, и работодателите, и синдикатите са готови да напуснат Надзорния съвет на Здрав...

"Държавата по този начин абдикира от отговорността си, която тя има за несъбирането на тези вноски", допълни той.

Разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен ще раздели и хората, категоричен беше Райнов.

"Съвестните, които си плащат всеки месец здравната вноска, вече ги делим на такива, които имат достъп до здравните услуги сега и веднага, и други, които вече са в листата на чакащи", заяви той.

Хасан Адемов от ДПС беше категоричен, че промените не са съгласувани с националния съвет за тристранно сътрудничество, а терминът реформа се използва фриволно. Според него в проблем ще се превърне и плащането на здравните вноски на неосигурените.

Още 38 малчугани ще се лекуват със средства от Фонда за лечение на деца

Нови 38 заявления за лечение на деца от общо 53 бяха одобрени днес на редовното заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за ле...

"Близо 100 хил. са българските граждани, които са трайно безработни с регистрация над 1 година. Близо 200 хил. са безработните, които са с регистрация над 2 години. Това е сериозната дискусия", заяви той.

Министърът на здравеопазването Петър Москов добави, че трябва да се изчистят източниците на финансиране на здравната система, да се плаща за резултат, а не за дейност. Той добави, че трябва да има справедливост затова кой плаща за здраве у нас.

"Защото да кажете, че държавата трябва да продължава да плаща за някой много повече, означава всъщност да товарите отново тези милион или 1,5 млн. български граждани, които си плащат осигуровките и си плащат данъците, и през техните данъци държавата финансира определени социални групи. И това не е честно, нали така?", попита той.

Дебатът ще продължи и в четвъртък.

Омагьосан кръг ли е българското здравеопазване?

Въвеждането на три пакета в здравеопазването - базов, допълнителен и спешен, би задълбочило проблемите. Това счита бившият здравен мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика