БСП: Имало ли е карантиниран депутат за кворум в НС, министър Ангелов трябва да каже

2126
БСП: Имало ли е карантиниран депутат за кворум в НС, министър Ангелов трябва да каже
Снимка: БГНЕС

Имало ли е карантиниран депутат в пленарна зала, за да се гарантира кворума - БСП ще попита официално здравния министър Костадин Ангелов, който трябва да провери и да каже в "спешен порядък". А левицата няма да подкрепи трите бюджета на държавата, предложени от ГЕРБ, и ще търси законови начини да се противопостави на "силовите методи" на управляващите. Това стана ясно от брифинг в почивката на парламента, даден от левицата.

Предисторията тук: След кворум от втори опит: БСП обвини ГЕРБ, че докарва карантиниран депутат

ГЕРБ и ОП към ДПС и БСП: Проваляте бюджета, това е пир по време на чума

Проваленият кворум в парламента даде повод на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти да разкритикуват поведението на БСП и ДПС. Т...

Карантиниран депутат в парламента?

Ще поискаме официално такава информация от компетентните органи, каза Крум Зарков и отстъпи място на Иван Ченчев, който постави въпроса при борбата за кворума по-рано с реплика от трибуната.

"Поискахме и сезирахме министъра на здравеопазването (бел.ред. който е в парламента) от трибуната. След това и в разговор с него. Той обеща, когато го сезираме официално да отговори по съответния ред, ние настояваме това да се случи в спешен порядък, защото всички народни представители е нормално да се притесняваме за здравословното си състояние. Не искаме нищо повече от това да работим в безопасна среда. Дали това е така и дали към момента на регистрацията днес е имало карантиниран народен предствител трябва да ни каже министъра", заяви Ченчев.

Той не каза кой е този депутат и на какво се дължат съмненията му.

БСП и Бюджет 2021

Бюджет 2021 влиза в пленарна зала, ако има кворум

Държавният бюджет за 2021г., този на НЗОК и на ДОО влизат в пленарна зала за първо четене. Ако се събере кворум. Оказа се тази седмица,...

"Парламентарната група на БСП няма да подкрепи бюджетите, които ни се предлагат от правителството. Милиарди левове ще бъдат хвърлени отново в нереформирани системи. Няколко години бездействия не само че са вредни, а вече ще струват и много скъпо. Това са публични средства, които не могат да бъдат изразходвани просто така. И тъй като управляващите и мнозинството им го знаят, прилагат невиждани досега методи за силовото му прекарване през българския парламент", това каза преди него Крум Зарков от БСП.

"По същество нашите възражения са срещу бюджета, но начинът, по който е вкаран е абсолютно неприемлив", припомняйки, че в седмичната програма на Народното събрание няма подобни точки. "Това галопиране е абсолютно неразбираемо. Във всички нормални държави, законът за бюджета се обсъжда най-внимателно и му се отделя най-много време", подчерта той.

БСП ще проучи всички начини за противопоставяне на действията на управляващите, включително и сезиране на Конституционния съд. "Въпросът на кворума не е въпрос на бройка. Това правителство и този парламент нямат необходимото доверие, за да продължат да функционират", каза още Зарков.

"Днес сутринта, когато народните представители, дори и тези от ГЕРБ, когато са идвали на работа, най-вероятно не са знаели, че ще им се наложи да разглеждат най-важните закони в страната. Закони, които с право се очакват от българските граждани, но не по този начин. Не по метода на "джипката, вкарана в парламента". Ние няма да легитимираме този процес. Ние ще изразим всичките си критики и ще направим алтернативните си предложения, но не днес е времето, не и по този начин", обясни той.

И изброи слабостите на проектобюджета според левицата: "Здравеопазването - нито една качествена реформа и дупка в системата не може да бъде запълвана с изливането на нови и нови милиони. В пенсиите - пенсионерите нямат нужда от подаяния, а от система, която да спазва техните права. И основният и главен бюджет - освен, че е бюджет на безсилието, той е и нереалистичен. Заложените в него параметри са неадекватни", каза Зарков. По думите му доказват го прогнозите на международни институции, БНБ, а и предишните прогнози на Министерство на финансите.

Още депутати от управляващите с коронавирус

Трима депутати от "Обединени патриоти" са с COVID-19, като единият от тях е в много тежко състояние. Още един народен представител от т...

"Това е просто една лъжа и в тази лъжа БСП няма да бъде съучастник", подчерта Зарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика