БСП избира наследника на Станишев днес

23036
БСП избира наследника на Станишев днес
Снимка: БГНЕС

Днес от 11:00 часа, в НДК,  ще започне 48-мият конгрес на БСП. На него ще бъде избран новият председател на партията. 

Дневният ред на заседанието е само от две точки: делегатите ще обсъдят участието на БСП в предстоящите извънредни парламентарни избори през октомври и ще изберат наследник на председателя в оставка Сергей Станишев. 

Орешарски номинира Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

Кристалина Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика*. Това съобщи в Б...

Сергей Станишев предложи провеждането на конгреса на 5 юли и тогава обяви, че на него ще бъде обсъдена кандидатурата на нов председател. Тогава министърът на икономиката и енергетиката, вече в оставка, Драгомир Стойнев стана новият заместник-председател на БСП, както и нов член на Изпълнителното бюро на партията. Той е и един от кандидатите за председател на левицата. 

До момента има 26-има номинирани за лидерския пост – Александър Симов, Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Бриго Аспарухов, Ваня Добрева, Георги Гергов, Георги Кадиев, Георги Пирински, Георги Петърнейчев, Георги Тодоров, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Захари Георгиев, Калоян Паргов, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Николай Малинов, Румен Овчаров, Сергей Станишев, Стефан Данаилов и Янаки Стоилов. 

Пирински, Гуцанов, Симов, Багдасаров, Петърнейчев и Малинов вече са депозирали в централата писмен отвод. Очаква се на място от надпреварата да се откажат Стефан Данаилов, Дора Янкова, Красимир Премянов, Атанас Мерджанов и Сергей Станишев, който също е номиниран. 

Сигурни кандидати за поста са Михаил Миков, Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, както и Красимир Янков. 

Дончев: Процес на избор на български еврокомисар няма

Процес на избор на български еврокомисар няма. Всички с нетърпение чакаме кой ще бъде обявен. Ако трябва да направим анализ на това, ко...

Освен избора на нов лидер социалистите ще дискутират и бъдещата предизборна платформа на БСП преди предсрочния вот на 5 октомври. Нейната основа бе положена с резолюцията от пленума на 24 юли, в която се посочва нуждата от „ревизиране на отношенията с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване”, както и че ГЕРБ остава основен политически опонент като „изразител на дясна и авторитарна политика и на скрити зависимости". 

„Обещахме да върнем България на хората. Да, спряхме авторитарното управление на ГЕРБ, но държавата остана заложник на корпоративната власт, на която не се противопоставихме решително", отчетоха още от БСП в резолюцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика