БСП поиска президентско вето върху ЗЗО

7910
БСП поиска президентско вето върху ЗЗО
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП ще изпрати днес писмо до държавния глава Росен Плевнелиев с искане да наложи вето върху Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), приет през миналата седмица от Народното събрание.

Това съобщиха на брифинг в кулоарите на парламента депутатите от БСП Корнелия Нинова, Емил Райнов и Филип Попов, предаде БГНЕС.

Емил Райнов припомни, че още при окончателното приемане на закона на второ четене в пленарна зала от БСП са обявили, че ще използват всички възможни лостове, за да спрат влизането в сила на този закон. Промените в ЗЗО са основата на реформата на Петър Москов и предвиждат разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, като все още не е ясно кои болести ще влязат в основния пакет и кои - в допълнителния.

"В този законопроект се предлага разделянето на гарантирания пакет на всички здравноосигурени на два - основен и допълнителен, без ясни критерии как ще става това, както и без финансови разчети", каза Емил Райнов. Според него тезите на министъра, че в първия пакет ще бъдат социално значими, а във втория - социално незначими заболявания, означава, че Москов се готви да раздели хората на две групи - социално значими и социално незначими.

Това е тежък удар върху здравноосигурителната система в България, която се основава на солидарност и равен достъп до здравната система, каза д-р Райнов. Някои хора ще имат достъп до системата, а други ще бъдат отложени във времето или ще плащат допълнително, обясни той.

С този законопроект пряко се нарушават гарантирани от конституцията права на българските граждани, каза Филип Попов и цитира чл. 52, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на медицинско обслужване, както и че държавата закриля здравето на гражданите. С този законопроект и разделянето на пакетите тези права не могат да бъдат спазени за всички български граждани, уверени са в БСП, поради което искат вето от президента.

"Били сме свидетели, когато той е връщал без особени мотиви други законопроекти. Сега уважаемият г-н президент има такива мотиви и като олицетворяващ обединението на нацията би трябвало да е загрижен за здравето на българските граждани и да върне този противоконституционен законопроект в Народното събрание", каза Попов.

Според Корнелия Нинова от реакцията на Плевнелиев ще може да се отсъди дали той е държавен глава на цялата нация, или отново ще вземе страната на силния. На второ място ще стане ясно дали той е загрижен за здравето на народа, или ще взима решение по други мотиви. Ще се разбере и дали Плевнелиев ще спази конституцията, или ще я пренебрегне.

В отговор на въпрос дали БСП ще започне подписка за сезиране на Конституционния съд и дали ще опита да се обърне към омбудсмана със същото искане, Емил Райнов отговори, че първо групата им ще изчака официалния отговор на президента, след което ще използва всички останали възможни механизми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика