БСП поиска свикване на КСНС заради бежанците

3261
БСП поиска свикване на КСНС заради бежанците
Снимка: БГНЕС

„Вчера се случи нещо недопустимо. Цялото българско общество беше изправено на нокти и подложено на стрес, заради некомпетентните, неразбираеми и разнопосочни изявления на българските власти“. Това заяви заместник-председателят на ПГ на БСП Лява България Атанас Мерджанов в декларация от името на парламентарната група.

Според него в момент, в който цяла Европа се тресе от проблемите с бежанците, а хората са основателно притеснени, българското правителство се държи неадекватно и е на път да предизвика паника.

Янаки Стоилов сигнализира за натиск върху потенциални кандидати за кметове на БСП

В декларация от трибуната на Народното събрание от БСП настояха за законност и политическа отговорност от страна на всички участници в ...

„България е изправена пред бежанска криза и ние от БСП Лява България предупреждаваме за това цяло лято“, каза още Мерджанов. Той припомни, че през август председателят на партията Михаил Миков в писмо до председателя на Народното събрание е поискал извънредно свикване на Народното събрание по въпросите на бежанците и каналджийството. „Отказаха ни! Десетки пъти се обърнахме публично към президента с молба да свика Консултативния съвет по национална сигурност и да излезем с ясна национална позиция, която всички партии да защитаваме заедно, единни. Президентът ни отговори надменно, че такъв съвет вече се е състоял, забележете, през 2013 г. Имали сме вече позиция“, коментира той.

Мерджанов попита и ако сме имали позиция, защо само преди месец отговорните фактори - от Бойко Борисов до Бъчварова през вицепремиера Кунева са твърдели, че няма страшно и „България е остров на стабилност“. „Месец по-късно Борисов заявява, че има опасност у нас да дойдат милиони. Милиони!“, подчерта народният представител, пише БГНЕС.

Той е категоричен, че БСП е готова да съдейства за изработването, приемането и отстояването на национално - отговорна политика. „Но БСП категорично се противопоставя на разбирането, че нечии „големи началници“ ще решат проблемите вместо нас. Видяхме отношението на тези началници“, допълни той. „Ние имаме ли правителство или нямаме? Докато се чудим пет или шест ще са прокурорите във Висшия съдебен съвет и ковем „исторически компромиси“ няма ли за пореден път да станем жертва на Историята?“, попита още Мерджанов.

Той заяви, че БСП е внесла в деловодството проект за решение на НС за свикване на извънредно заседание на КСНС и за разглеждане на политиката на Република България спрямо масовото преселение на бежанци и мигранти през границата на ЕС и България с мотиви към него. „Изпълнете тези наши искания и може да разчитате на нашата подкрепа. Отхвърлете ги и ще носите отговорност, твърде тежка за хлабавата конструкция на многоъгълната ви коалиция“, заключи Атанас Мерджанов.

Калоян Паргов регистрира кандидатите на БСП Лява България в София

На 17 Септември, в 17.00 часа представляващият коалицията БСП Лява България в София Калоян Паргов, заедно с кандидата за кмет на София ...

Партия „Атака“ поиска предсрочни избори заради бежанската криза, както и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента заради проблема с бежанците.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика