БСП ще проведе Конгрес догодина, разкри Явор Божанков

5145
БСП ще проведе Конгрес догодина, разкри Явор Божанков
Снимка: БГНЕС

На 11 и 12 февруари 2023 г. ще се проведе национален Конгрес на БСП, на който ще се обсъждат причините за ниския изборен резултат на парламентарния вот на 2 октомври. Това разкри доскорошният депутат Явор Божанков от социалистите пред NOVA.

На 11 и 12 февруари ще има национален конгрес на БСП, на който ще се потърсят причините за по-ниския изборен резултат. Оттук нататък разговорът трябва да е къде са причините за по-ниския резултат, не за последствията. Въпросът с устава на партията е поставен, но не се знае какви промени ще бъдат направени. Това каза Явор Божанков от БСП за "Офанзива". Той смени Георги Свиленски  като гост в предаването поради продължаващите дебати на Националния съвет, чието заседание ръководи. 
"Звучи ми нелепо Кирил Добрев - човекът, който носи отговорност за имиджа, който дълго време трябваше да чистим, да отправя критика. Този имидж дойде от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Успяхме да докажем, че сме алтернатива. Трябва да се направи вътрешна реформа, която да даде стабилна перспектива. Успяхме да убедим всички, че сме социалната партия. От партия на статуквото се превърнахме в партия на промяната. Загубата ни е само един депутат, но сме увеличили доверието си", подчерта той. 
По думите му България е в много тежка ситуация. "Отговорност на всяка политическа сила е да излъчва стабилност. ПП се опита да си припише социалните ни политики, а ние не бяхме достатъчно твърди в позициите си", разкри Божанков. И допълни, че БСП не може да се коалира с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".
"Не сме получили покана от ГЕРБ, а и сме заявили, че няма да участваме в разговори с тях. Те бяха и остават част от проблема и неговото решение. ПП представиха част от нашата социална програма. Правителство на малцинството не е възможно в парламентарна република, по-скоро е възможен скрит партньор. Служебният кабинет атакува всички, които някога подкрепяха Радев. Нямаме нужда от този тон сега", смята той.На 11 и 12 февруари 2023 г. ще се проведе национален Конгрес на БСП, на който ще се обсъждат причините за ниския изборен резултат на парламентарния вот на 2 октомври. Това разкри доскорошният депутат Явор Божанков от социалистите пред NOVA.

Думите му идват в деня, в който левицата провежда заседание на Националния съвет след предсрочните парламентарни избори. На тях БСП е пета сила с едноцифрен процент подкрепа сред избирателите.

Кирил Добрев: С това ръководство БСП няма да просъществува дълго

Ще присъствам на днешния пленум. По-късно ще разберем дали ще ме пуснат в залата и дали ще мога да гласувам. Аз съм член на Националния...

"Оттук нататък разговорът трябва да е къде са причините за по-ниския резултат, не за последствията. Въпросът с устава на партията е поставен, но не се знае какви промени ще бъдат направени", каза Явор Божанков. На негово място в предаването "Офанзива" трябваше да участва Георги Свиленски, но поради продължаващите дебати на Националния съвет, чието заседание той ръководи, бе сменен от Божанков.

Той, от своя страна, коментира скандала в началото на днешното заседание, при който Кирил Добрев и Калоян Паргов не бяха допуснати след решение на контролната комисия.

"Звучи ми нелепо Кирил Добрев - човекът, който носи отговорност за имиджа, който дълго време трябваше да чистим, да отправя критика. Този имидж дойде от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Успяхме да докажем, че сме алтернатива. Трябва да се направи вътрешна реформа, която да даде стабилна перспектива. Успяхме да убедим всички, че сме социалната партия. От партия на статуквото се превърнахме в партия на промяната. Загубата ни е само един депутат, но сме увеличили доверието си", подчерта той.

По думите му, България е в много тежка ситуация. "Отговорност на всяка политическа сила е да излъчва стабилност. "Продължаваме промяната" се опита да си припише социалните ни политики, а ние не бяхме достатъчно твърди в позициите си", каза Божанков и допълни, че БСП не може да се коалира с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

БСП - София иска незабавно свикване на конгрес и кардинални промени

БСП - София настоява за незабавно свикване на заседание на 50-тия конгрес на партията. Членовете на ръководния орган на столичните соци...

"Не сме получили покана от ГЕРБ, а и сме заявили, че няма да участваме в разговори с тях. Те бяха и остават част от проблема и неговото решение", каза той.

Според него правителство на малцинството не е възможно в парламентарна република, по-скоро е възможен "скрит партньор". "Служебният кабинет атакува всички, които някога подкрепяха Радев. Нямаме нужда от този тон сега", смята Божанков.

Днес Калоян Паргов обяви, че са събрани 90 подписа за оставката на лидера Корнелия Нинова, но преди дни председателят на партията заяви, че няма да се оттегли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика