БСП ще се жалва в Конституционния съд за указа на Плевнелиев за ЦИК

22176
БСП ще се жалва в Конституционния съд за указа на Плевнелиев за ЦИК
Снимка: БГНЕС

Подготвяме жалба срещу указа на президента Плевнелиев до Конституционния съд. Ще търсим съгласие между парламентарните групи за нейното депозиране и за атаката на действията на президента пред Конституционния съд. Това каза зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Мая Манолова, цитирана от "Фокус". 

Става въпрос за указа, с който Плевнелиев назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК). Припомняме, че ДПС се отказа от своята квота и подкрепи предложения от ГЕРБ кандидат за заместник-председател на Комисията.

Румен Петков: Изборният кодекс и ЦИК са тежък провал за БСП

Изборният кодекс и формирането на ЦИК са тежък провал за БСП, лично на Сергей Станишев и Мая Манолова. Това каза Румен Петков от Гражда...

„С действията си президентът наруши Изборния кодекс, текст, който е пределно ясен, при това призна, че нарушава закона, защото според него не бил справедлив – нещо, което не може да си позволи никой български гражданин. Хората са равни пред закона и са длъжни да го спазват. Най-малко на президента му отива откровено и брутално да нарушава един закон, и то в полза на една политическа сила – в случая ГЕРБ, уязвявайки друга политическа сила и отнемайки това, което й се дължи по закон – в случая ДПС", заяви Манолова.

По думите й с тези си действия президентът поставя под съмнение конституционните принципи на върховенството на закона и принципа на правота държава. "Затова ще подадем жалба пред КС за обявяване на неговия указ, не само противоречащ на закона, но и на тези конституционни принципи, т.е. Конституцията, в чието име президентът се е клел”, обясни още зам.-председателят на НС.

Според нея е очевидно, че и президентът, и ГЕРБ имат намерение да бойкотират нормалното провеждане на предстоящите европейски избори. "Слава Богу ЦИК е конституирана, тя работи и работи добре. Членовете на ЦИК се оказаха на много по-високо ниво и от ГЕРБ, и от Борисов, и от президента и аз нямам никакво съмнение, че предстоящите евроизбори ще се проведат нормално по действащия Изборен кодекс и че ще бъдат честни", каза още Мая Манолова.

„Ще подкрепим както предложението за включване на проект за решение в дневния ред, така и самия проект за решение. ПГ на ДПС няма да внесе проект за изменение на Изборния кодекс. Отказваме се от третата квота в ЦИК. Нека всички бъдат доволни”, заяви вчера лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му това не прави указа на президента нито законен, нито справедлив.

БСП започва консултации за жалба до КС за действията на президента

Парламентарната група на Коалиция за България ще инициира разговори с други парламентарни сили за отправяне на питане до Конституционни...

Преди решението на ДПС квотите бяха разпределени така: 6 от ГЕРБ, 5 от БСП, 1 от ДПС, 1 от "Атака", 1 от НДСВ и 1 от Синята коалиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика