България и Турция се разбраха за превозвачите

30358
България и Турция се разбраха за превозвачите
Снимка: БГНЕС

България и Турция договориха увеличаването на броя разрешителни. Пробивът беше постигнат след няколкочасови трудни преговори на българския министър на транспорта Данаил Папазов с неговия турски колега в Анкара.

Двете страни са се разбрали да се върви към пълна либерализация на разрешителните режими, както и да бъде написана напълно нова спогодба. Действащата в момента е от 1977 г. и е изключително остаряла.

"То обхваща всички двустранни разрешителни. На настоящия етап е единствено невъзможно те да обхванат от и за трета страна. При всички положения, ако тази спогодба бъде изработена в сроковете, за които се договорихме и бъде въведена в действие, то разрешителните, които са от и за трета страна ще бъдат значително увеличени", заяви на 17 февруари, пред бТВ министър Папазов.

Той уточни, че двете страни са се договорили през първата седмица на месец март експерти на двете администрации да започнат изработване на новата спогодба. Поставена е задача тя да бъде готова до края на март.

"След обсъждането й и необходимите процедури, които трябва да премине в двете държави, в края на април да бъде подписана и да влезе в сила", надява се министър Папазов.

Той допълни, че по настояване на София от и за трета страна бройката на разрешителните ще бъде значително увеличена.

"От 1 март се разбрахме да създадем колцентър, който да работи в двете администрации съответно на територията на България и на територията на Турция. Ще има горещ телефон, на който всеки водач с проблем на границата ще може да информира, за да се вземат своевременно мерки", заяви транспортният министър и добави, че до въвеждане на новата спогодба двете администрации се задължават да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни.

Миналата седмица българските превозвачи спряха движението на ТИР-ове през граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, след като Турция отмени на 30 януари разрешителните за транзит. Тогава министър Папазов се срещна с Комисията по транспорт и с представители на браншови организации, за да бъдат разяснени проблемите. При възникналата ситуация след блокадата на границата българската държава се ангажира с разрешаване на проблема. Даниела Бобева запозна и парламента с проблематиката, създаден бе и щаб към вицепремиера.

 

Вдигнаха блокадата на българо-турската граница

Тази нощ бе прекратена транспортната блокада на ГКПП Лесово на българо-турската граница, съобщи БНР.Падането на блокадата стана възможн...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика