X
 
 

България има задължителни условия към Скопие, но ще позволи старт на преговори за влизане в ЕС

2150 0
photo of България има задължителни условия към Скопие, но ще позволи старт на преговори за влизане в ЕС
Снимка: БГНЕС
Подкрепата на България за влизането на Северна Македония в ЕС и в НАТО никога не е била безусловна. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице” на bTV.

Тя напомня, че следващият вторник (15 октомври) има Европейски съвет на външните министри и че България има позиция – че страната ни ще подкрепи започването на преговори със Северна Македония, но само при много категорични условия – прекратяване на всякакви претенции на Скопие за каквито и да е македонски малцинства в България, заличаване на табели от идеология на омраза към България (например "български фашистки окупатори"), спиране на държавното финансиране на организации, водещи антибългарски кампании, промяна на съдържанието в учебниците съгласно постигнатото съгласие в общата комисия по историческите въпроси по Договора за добросъседство.

Заев: Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията ни

"Ние нямаме план "Б", ако някой премине към блокиране, план "Б" е да се върнем на план "А", защото вярваме, че всички аргументи в свет...

"Никога няма да затворят 35 глава, ако не изпълнят всичко това", каза Захариева. Тя заяви, че България ще иска главата да бъде отворена първа в преговорния процес, а да бъде затворена последна – защото изпълнението на условията отнема време. "Имаме условия и по отношения на езика, подробно е разписано", добави външният министър. И каза, че затова сега било по-добре Северна Македония да започне преговори за влизане в ЕС. Това обаче не било легитимиране на югославската тоталитарна идеология, по думите ѝ, след като беше напомнено, че Гърция години наред имаше друга позиция и я промени чак след подробния Договор от Преспа.

Външният ни министър говори и за Пламен Георгиев и назначението му като консул във Валенсия. Той говори английски и руски език, няма задължение да говори езика на приемащата страна, каза тя и потвърди думите на Бойко Борисов, че на бившия ръководител на КПКОНПИ му е било поставено условие да бутне терасата си, за да иде във Валенсия. "Испания даде доста бързо съгласие за назначението на Георгиев – какво пише някой ..., ние работим с официалните власти", подчерта Захариева и увери, че Георгиев поел ангажимент бързо да напредне с испанския език

Случаят "Полфрийман"

Временно управляващият на австралийското посолство в Гърция е в България и имаше срещи с главния прокурор, с правосъдния министър. Това е консулски и съдебен проблем, съдебните процедури още не са приключили. Мисля, че от 2011 година Джок Полфрийман има забрана да напуска България, чака се съдебното решение. Това заяви Захариева по нашумелия случай.

Бойко Борисов: Членството на Северна Македония в ЕС не може да се случва за наша сметка

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът ...

Припомняме, че според Софийския градски съд (СГС) е правен абсурд Полфрийман да има забрана, защото тя е наложена с влизането в сила на присъдата, а след като вече е пуснат предсрочно, то забраната отпада.

Външният ни министър призна, че се е срещнала с австралийската си колежка Марис Пейн по време на последната сесия на Общото събрание на ООН и, че не е вярно, че има дипломатическо напрежение с Канбера. Предполагам, че Полфрийман има паспорт, Австралия го издава, не България, добави Захариева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители