Цацаров: Веселин Марешки е невъзпитан

4608
Цацаров: Веселин Марешки е невъзпитан
Снимка: БГНЕС

Аз разбирам правото на всеки обвиняем да защитава себе си и то не може да бъде отречено, както по смисъла на НПК, така и публично. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров коментира изказвания на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки по повод прокуратурата и прокурори.

"Не съм бил зрител на Марешки, но от всичко онова, което разбрах, което е било казано, разбирам, че тук не става дума за защита, а става дума на моменти за откровени клевети. Да се обосновава собствената невинност с хвърлянето на клевети върху наблюдаващия прокурор по делото, е меко казано невъзпитано, а най-откровено казано - недостойно- за мъж и за член на парламента", заяви Цацаров.

"Познавам много добре работата на прокурор Виолета Радева. Твърдя, че това е прокурор, който за времето, в което е работил в прокуратурата, няма нито едно нарушение, нито едно дисциплинарно наказание, никакви прояви от типа на тези, които са обрисувани от Марешки. Ако е решил, че като депутат, мъж, гражданин, това е нормалната позиция на защита-хвърлянето на клевети върху наблюдаващия прокурор, сбъркал е. Сбъркал е институцията и личността на колежката. Негов е изборът", подчерта главният прокурор.

"Ако може нещо да се направи ще си реши самият наблюдаващ прокурор. Това, което може да се направи е да кажа аз, че институцията и аз като главен прокурор, застава изцяло зад действията на този прокурор", посочи Цацаров. Той бе категоричен, че подкрепя действията на прокурора изцяло, не приема подобни обвинения и ги счита за безкрайно недостойни. В същото време, обаче изречени по този начин и казани от човек като Марешки малко или много говорят за самия него, допълни Сотир Цацаров.

На въпрос дали има достатъчно събрани доказателства срещу Марешки по това обвинение, главният прокурор отговори-"мислите, че ще тръгнем към искания за снемане на имунитет без да сме убедени, че има достатъчно доказателства. Едната страна е Марешки, другата страна са собствениците на аптеки".

"В делото, по което той е подсъдим пред Варненския окръжен съд отново има едни много интересни специални разузнавателни средства. Те отразяват неговите собствени думи. Ще дойде ден, когато в съдебната зала те ще бъдат прочетени и тогава ще стане ясно може би кой е виновен, невинен, кой е заплашвал и всичко друго", каза Цацаров.

Марешки няма доверие в прокуратурата, няма и да каже кой го е притискал за горивния бизнес

Заместник-председателят на Народното събрание и ​лидер на партия "Воля" Веселин Марешки заяви, че няма доверие на прокуратурата и затов...

Той подчерта, че е ясно, че всеки човек има правото да защитава себе си, но "да се сипят безадресни обвинения от телевизионния екран, от типа на - искат да ми вземат бизнеса, изнудват ме, натискат ме, и всеки път, когато следва снемане на обяснение в резултат на проверка, да играем театъра - не зная, не помня, не искам да кажа, не е много достойно".

"Днес в 14.00 ч. Марешки трябва да се яви и да каже кой е този, който го е заплашил, че до 30 май трябва да прехвърли петролния си бизнес, в противен случай с него ще се случат ред неща. Кои са тези неща, кое е това лице. Заема ли то някаква служба, длъжност. Ако и този път се повтори същата сценка - не знам, не мога, изводите за него може да си правите сами. Моята задача не е да укорявам Марешки. Всеки избира модела си на поведение. Моята задача е да кажа - прокурор Виолета Радева е един достоен професионалист. Не му прави чест това, което е направил тази сутрин", категоричен бе Сотир Цацаров.

На въпрос, ако се повтори ситуацията както досега, какъв е следващият ход на обвинението, Цацаров заяви, че какъвто е бил и предният ход, когато Марешки твърдял за подкупа - отказ.

"Ще продължим на играем на този театър - мен ме изнудват, ние те викаме да те питаме кой те изнудва, ти казваш - не помня и ние правим отказ - това е. Очевидно е, че щом трябва да се направи за целите на този театър, ще се направи. Единственото, за което го призовавам, е да има малко повече достойнство, когато хвърля тази чернилка върху колегите ми. Това, че нямал вяра на главния прокурор, за мен звучи като комплимент. Бих се разтревожил, ако човек като него има вяра на мен", подчерта Цацаров.

Попитан, ако Марешки поиска оставката му, Цацаров заяви, че сме свободна държава. "Всеки може да поиска моята оставка и аз мога като гражданин, не като главен прокурор, мога да кажа, че нямам доверие на такъв зам.-председател на НС. Не го казвам, питам дали мога да то кажа", каза главният прокурор.

Цацаров не знае дали някой е притискал Марешки за горивния му бизнес

Производствата спрямо Веселин Марешки не са организирани, за да му бъде отнет горивният бизнес. Това заяви главният прокурор Сотир Цаца...

Той коментира, че не познава до момента обвиняем, който да е хвалил прокуратурата. "Няма обвиняем, който да не критикува прокуратурата. Абсолютно оправдано е човек да се защитава по реда и със средства по НПК, така и публично. В това няма нищо лошо. Всеки брани себе си, доброто си име и достойнството си. Нека това, обаче, не става по начин, по който се уронва достойнството на другите. Нека това не става като се хвърля по този начин чернилка върху колегите ми", призова Сотир Цацаров.

Той запита, че нима не може да прочете няколко думи от изявления на пострадали или от собствени думи на Марешки, казани спрямо пострадали, от протоколите за разпит. "Мога, защо трябва да го направя? За да отговоря по същия начин? Той е в пълното право да не харесва прокуратурата, да критикува прокуратурата и да няма доверие на главния прокурор. Единствено само не трябва да ги прави, клеветейки мои колеги", повтори главният прокурор.

Относно това в каква посока са СРС-ата, Цацаров посочи, че най-меко казано те са в неблагоприятна за защитната теза на Марешки посока, а благоприятна за тезата на обвинението. Те са по варненското дело, по което той вече има качество на подсъдим, поясни той.

"Делото, по което сега се разследва Марешки не е много далече от внасяне на обвинителен акт. Това не може да се разглежда като производство, което едва ли не ще се бави със събиране на доказателства. Основният доказателствен материал е на лице там-показанията на пострадалите са всичките в една и съща посока", каза Цацаров.

От друга страна той посочи, че предложението, което е било отправено до него за снемане на имунитети на народни представители от ПГ на Воля, касаело 4-ма депутати. "Преценено бе съвсем обективно, че по отношение на един доказателствата не са безспорни. Заради това беше внесено искане за снемане на имунитети само на трима народни представители, а не 4", заяви още по темата главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика