Цел номер едно на отбраната - без зависимост на въоръжаване извън ЕС и НАТО

15312
Цел номер едно на отбраната - без зависимост на въоръжаване извън ЕС и НАТО
Снимка: БГНЕС

Постепенно преустановяване на всички зависимости на българските отбранителни способности, потенциално водещи до неустойчивост на външната граница на евроатлантическата общност. Това е един от приоритетите, записани в програмата на правителството за стабилно развитие 2014-2018 г. в частта, която се отнася до областта отбрана, предаде БГНЕС.

Целта, която е посочена е: премахване на зависимостта в областта на въоръженията и техниката от страни извън НАТО и ЕС. За да се постигне тя са изброени три мерки. На първо място е превъоръжаването на българската армия по модел, изключващ практиките на лошо управление и намаляващ зависимостта на страната в областта на въоръженията и техниката от страни извън НАТО и ЕС. Друга мярка е реинвестиране в отбраната на страната и нейната модернизация с цел постигане на приетите цели в планирането на отбраната на НАТО. Като мярка е записано и стимулиране на сътрудничеството на отбранителната ни индустрия с фирми от държавите-членки на НАТО и ЕС.

В областта на отбраната в програмата на правителство са записани девет приоритета. Като първи приоритет е посочена приемственост и устойчивост на развитието на въоръжените сили, чрез провеждане на реалистична отбранителна политика, която съответства на заплахите, на съюзните ни ангажименти в НАТО и ЕС, и на наличните финансови ресурси. Първа цел е формиране и реализиране на последователна отбранителна политика и осигуряване на условия за изграждането на съвременни отбранителни способности. За тази цел са посочени 7 мерки. Те са: Реализация на "Визия 2020: България в НАТО и ЕС" и Националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" въз основа на постигнатите резултати от реализацията на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили. Изпълнение на Плана за действие по приложение на решенията от Срещата на държавните и правителствените ръководители на НАТО, на 4 и 5 септември 2014 г. в Уелс. Разработване на финансово осигурен План за развитие на въоръжените сили. Създаване на правно-икономически механизъм за превъоръжаване с приходите от ефективно управление и реализация на движима и недвижима собственост с отпаднала за отбраната и въоръжените сили необходимост. Ефективно управление на търговските дружества с принципал Министерството на отбраната, включително с използване на механизмите за пряко възлагане на обществени поръчки. Създаване на отбранителен клъстер от предприятия, институти и търговски дружества за поддръжка на изпълнението на Национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана 2020". Установяване на нов модел за регионално сътрудничество в областта на отбраната в Югоизточна Европа, ориентиран към изпълнението на конкретни проекти.

Като приоритет е посочен и задълбочаване на трансатлантическото сътрудничество като гарант за сигурността и развитието на България. Сред мерките записани за това са приемане на Многогодишна програма за сътрудничество със САЩ, увеличаване на участието на въоръжените сили в учения и тренировки със съюзниците от НАТО.

Приоритети още са съществуващите и постепенно развитие на нови отбранителни способности, разширяване на участието на въоръжените сили в интегрираната система за реакции при кризи за по-ефективна защита на населението при бедствия, ангажимент за запазване числеността на българската армия, създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор, активно и последователно участие в европейската външна политика и подготовка за поемане на ротационното председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година. Сред приоритетите в областта е развитие на способностите в рамките на Национална програма приета от НС, както и законодателно уреждане на националната координация на специалните служби. По последния приоритет е предвидено активно развитие на политиката на киберсигурността.

Белгийската армия пое охраната на еврейски обекти в страната

Елитно подразделение на белгийската армия започна охраната на еврейски обекти в Брюксел и Антверпен, съобщи радио "Премиер". Заради н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика