Член на ВСС вижда "елементи на диктатура" относно натиска да се приемат законови промени

657
Член на ВСС вижда "елементи на диктатура" относно натиска да се приемат законови промени
Снимка: БГНЕС

Така и не стана ясно – това заяви един от членовете на ВСС Калин Калпакчиев относно отказа на ВСС да предостави протокола от заседанието, с което отхвърли готвените промени в Закона за съдебната власт. Калпакчиев обаче не пропусна да каже, че той е бил „за” протоколът да види бял свят.

Не разбирам защо започваме с такава оценка относно последното решение на ВСС, влезе в разговора и друг член на ВСС – Незабравка Стоева. Тя счита, че в последните дни са се натрупали „някои крайни оценки”. Стоева беше категорична пред БНТ, че ВСС не е искал да спира съдебната реформа. Тя заговори и за „елементи на диктатура” по отношение на промените в Закона за съдебната власт. Стоева добави и, че ВСС има становище и отхвърли обвиненията, че Съветът не е имал позиция и че ВСС може по закон да има различна позиция от „приемане” на промените.

Захариева ще предложи в сряда на МС отхвърления проект на Закона за съдебната власт

"Аз наистина не разбрах какво не съгласува ВСС. Факт е, че аз не съм следила заседанието в подробности, но се запознах като се върнах о...

В момента, в който пълният стенографски протокол от заседанието е готов, той ще бъде изпратен в Народното събрание, подчерта Стоева.

Калин Калпакчиев заяви, че с готвените промени за съдийско самоуправление не са се харесали на ВСС. Според мен големият пробив в този законопроект е точно това – да се изземе власт от председателите на съдиите и да се даде повече власт на общите събрания на съдилищата и пленума на ВСС (бел. ред. – пленумът ще е съставен от съдийска колегия и прокурорска колегия, като коментарите са, че главният прокурор Сотир Цацаров изпуска контрола над съдиите заради конституционните промени, макар все още да е водещата сила при ВСС. Именно разделянето на колегиите и съотношението "професионалисти" - "политици" в колегиите доведе до излизането на ДСБ от управлението). Моделът на олигархичния модел може да бъде разчупен точно с такива мерки, а председателят на ВАС (бел. ред. – Георги Колев) според мен не изразява само свое мнение (бел. ред. – Колев е против), смята Калпакчиев, който се опасява, че се случва същото, каквото стана при прокарването на промените в Конституцията през миналата година.

Попитана директно какво я притеснява в предложениете промени от правосъдния министър Екатерина Захариева, Незабравка Стоева, с доста заекване, на два пъти отбягна въпроса и накрая каза „много са нещата”. Стоева все пак посочи „темата за анонимните сигнали”, по която имало обща позиция на Съвета по съдебна реформа. Едно гласуваме, а след това в закона идва друго, посочи Стоева, която обяснява с това по-острата реакция на ВСС. Именно анонимните сигнали бяха и тема на антикорупционния закон на Меглена Кунева, който беше отхвърлен с активното участие на АБВ в началото на миналата есен. Калин Калпакчиев обаче каза, че анонимните сигнали може да служат за начало на проверка, но при строга регламентация. Нормално е да има случаи, в които хората ще се страхуват да се подпишат с имената си, защото са загубили вяра в институциите, посочи той. Не се страхуваме от анонимните сигнали, а от злоупотребата, подкрепи позицията на Калпакчиев и Стоева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика