Данаил Кирилов обвини чиновниците за партийните субсидии, защити и статута на Цацаров

5530
Данаил Кирилов обвини чиновниците за партийните субсидии, защити и статута на Цацаров
Снимка: actualno.com/Ива Иванова

Понеже моделът на получаване на субсидии повече от 10 години е бил такъв, то сигурно е останало убеждение в служителите как да се изчислява размерът на субсидиите. Въпросът е дали това е математическа грешка или не. Така правосъдният министър Данаил Кирилов коментира ситуацията с партийните субсидии и даването по 13,23 лева на действителен глас вместо 11 лева на глас.

Същевременно Кирилов призова БСП да внимава с оставките, защото социалистите били много назад по въпроса. Той направи коментара заради искането на Столетницата финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка.

Няма партия в парламента с финансов резерв от под 1 млн. лева

Какво е финансовото състояние на партиите в парламента? Този въпрос стана актуален особено след като днес, 14 юни, беше решено, че за о...

По въпроса с партийните субсидии, Кирилов отговори на bTV, че от ГЕРБ били припознали волята на избирателя от референдума, организиран от "Шоуто на Слави". Кирилов каза, че веднъж вече ГЕРБ внесли предложение за 1 лев и мажоритарни избори, но никой не ги бил подкрепил. Според него трябва да е ясно дали държавата има ангажимент към партиите или всяка партия ще се спасява сама, като във всеки вариант има предимства и недостатъци. Който и да е модел ще бъде критикуван – когато предварителната нагласа е негативна, ще има критики, обобщи правосъдният министър.

Контролът в съдебната власт

Попитан директно дали зад предложенията за изменение на НПК и Закона за съдебната власт не стои желание да бъде отстранен от поста му председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Кирилов отрече. А на въпрос кой по-нископоставен прокурор ще разследва главния държавен обвинител – в случая Сотир Цацаров, отговорът беше: "А кой съдия във ВКС ще осъди председателя?". Кирилов обаче пропусна да каже, че делата в съда се решават от съдебен състав, т.е. не съдия, че има няколко инстанции, докато при разследването на прокуратурата нещата са строго йерархични. Той не коментира и, че специалният доклад на европейските прокурори за прокуратурата ни от края на 2016 година визира промяна по отношение предимно на главния прокурор.

Избор на главен прокурор

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.

Партиите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите от държавната партийна субсидия до края на 2020 г., противен случай започва да теч...

Въпросът за политическата квота във ВСС е решен на конституционно ниво, твърдо каза Кирилов, коментирайки тезата на председателя на ВКС Лозан Панов, че политическите назначения в най-висшия орган на съдебната власт са прекалено много и влияят прекалено силно.

Правосъдният министър обяви и, че няма да предлага главен прокурор, защото ще има моментални критики за намеса и политическо влияние. Ако процедурата по избора обаче тръгнела да се изкривява, Кирилов си оставял вратата за предложение отворена. Той добави и, че по медиите е излязло името на бившия евродепутат Емил Радев (номер 8 в евролистата на ГЕРБ) за кандидат за бивш прокурор и че Радев не е бил обсъждан. Според Кирилов, някой предварително вади име, за да бъде то изключено.

Кирилов призова и всяка институция да бъде сдържана по въпроса с избор на главен прокурор, защото процедурата имала ясно, гъвкави критерии и няма нужда от промяна. Надявам се президентът да търси и установява доверие, а не да го подрива, каза още министърът във връзка с консултациите при президента за избора на главен прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика