X
 
 

Данаил Кирилов обвини чиновниците за партийните субсидии, защити и статута на Цацаров

4120 10
Данаил Кирилов обвини чиновниците за партийните субсидии, защити и статута на Цацаров
Снимка: actualno.com/Ива Иванова
Понеже моделът на получаване на субсидии повече от 10 години е бил такъв, то сигурно е останало убеждение в служителите как да се изчислява размерът на субсидиите. Въпросът е дали това е математическа грешка или не. Така правосъдният министър Данаил Кирилов коментира ситуацията с партийните субсидии и даването по 13,23 лева на действителен глас вместо 11 лева на глас.

Същевременно Кирилов призова БСП да внимава с оставките, защото социалистите били много назад по въпроса. Той направи коментара заради искането на Столетницата финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка.

Няма партия в парламента с финансов резерв от под 1 млн. лева

Какво е финансовото състояние на партиите в парламента? Този въпрос стана актуален особено след като днес, 14 юни, беше решено, че за о...

По въпроса с партийните субсидии, Кирилов отговори на bTV, че от ГЕРБ били припознали волята на избирателя от референдума, организиран от "Шоуто на Слави". Кирилов каза, че веднъж вече ГЕРБ внесли предложение за 1 лев и мажоритарни избори, но никой не ги бил подкрепил. Според него трябва да е ясно дали държавата има ангажимент към партиите или всяка партия ще се спасява сама, като във всеки вариант има предимства и недостатъци. Който и да е модел ще бъде критикуван – когато предварителната нагласа е негативна, ще има критики, обобщи правосъдният министър.

Контролът в съдебната власт

Попитан директно дали зад предложенията за изменение на НПК и Закона за съдебната власт не стои желание да бъде отстранен от поста му председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Кирилов отрече. А на въпрос кой по-нископоставен прокурор ще разследва главния държавен обвинител – в случая Сотир Цацаров, отговорът беше: "А кой съдия във ВКС ще осъди председателя?". Кирилов обаче пропусна да каже, че делата в съда се решават от съдебен състав, т.е. не съдия, че има няколко инстанции, докато при разследването на прокуратурата нещата са строго йерархични. Той не коментира и, че специалният доклад на европейските прокурори за прокуратурата ни от края на 2016 година визира промяна по отношение предимно на главния прокурор.

Избор на главен прокурор

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.

Партиите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите от държавната партийна субсидия до края на 2020 г., противен случай започва да теч...

Въпросът за политическата квота във ВСС е решен на конституционно ниво, твърдо каза Кирилов, коментирайки тезата на председателя на ВКС Лозан Панов, че политическите назначения в най-висшия орган на съдебната власт са прекалено много и влияят прекалено силно.

Правосъдният министър обяви и, че няма да предлага главен прокурор, защото ще има моментални критики за намеса и политическо влияние. Ако процедурата по избора обаче тръгнела да се изкривява, Кирилов си оставял вратата за предложение отворена. Той добави и, че по медиите е излязло името на бившия евродепутат Емил Радев (номер 8 в евролистата на ГЕРБ) за кандидат за бивш прокурор и че Радев не е бил обсъждан. Според Кирилов, някой предварително вади име, за да бъде то изключено.

Кирилов призова и всяка институция да бъде сдържана по въпроса с избор на главен прокурор, защото процедурата имала ясно, гъвкави критерии и няма нужда от промяна. Надявам се президентът да търси и установява доверие, а не да го подрива, каза още министърът във връзка с консултациите при президента за избора на главен прокурор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Дани (Барни Ръбъл) е професионален подмазвач, лизач на седалищни части като на конвеер .
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Барнито е главният доставчик на тоалетна хартия за правосЪЪЪдната система .
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  "Понеже моделът на получаване на субсидии повече от 10 години е бил такъв, то сигурно е останало убеждение в служителите как да се изчислява размерът на субсидиите" - Много аргументирано изказване, г-н министър! Значи, щом законът се е нарушавал повече от 10 (почти 19) години, виновни няма! А кои лица от Сметната палата са взимали заплати за да проверяват? Кои министри са се подписвали? виж още ›› Нарушаването на закона не може да се оправдае по този начин, г-н министър! Нали сте юрист?
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Е, как кои министри ? Проблема е , че си прекалено възпитан не към когото трябва./ г.н министър , нали сте юрист/ Разбира се знам ЦВЛИЯТ набор контратези за това дето ти пиша. Обаче я си представи 50 000 така се обръщат към тоя и подобните му. Примерно Ей п*рц*л нали си юрист бе ? Или ей м*ршо. И така тези всеки ден да чуват подобни обращения. Няма да се промени нищо разбира се , но ще им бъде ГАД виж още ›› НО.
  : 0 !
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Някой може ли да ми кой член от Конституцията на Р.България регламентира участието на нпо във власта ? Какво правят организаций като АнтиБхк и тяхното участие във власта под форма на комисии и така нататък не е ли най МАЛКОТО нарушение на Конституцията ? Отново наблюдаваме грубо погазване на Конституцията.
 • Македонецъ 4.1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  И за какво ли го търси Сирия съществото руслан трад ? Дали не е защото си е играел на криеница в Дамаск или на дама в Алепо ? Или може би в съучастие с терористични групи ? А , може би зашото си е хвърлил фаса на непозволено място. Не знам. Давам само предположения, но трябва да бъде ПРЕДАДЕН.
  : 1 !
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Вчера actualno пусна едина поръчкова статия срещу единствените нпо укрепващи Националната сигурност на Р.България. Поръчкова статия от съществото руслан трад. Оказва се обаче , че Законното правителство на Сирия на Президента Башар ал Ассд го иска този. Аз вчера предполагах , но сега знам със сигурност това ? И КОГА Р.България ЩЕ ГО ПРЕДАДЕ НА ЗАКОННАТА ВЛАСТ В Сирия ? А , колко ли такива има в по виж още ›› лулегалните им приюти в Р.България и докога ЩЕ СЕ ТЪРПЯТ тези приюти ?
 • българин 2 българин преди 5 месеца Профил на трол?
  Да кажа на този дриопитек - няма математическа грешка бе малоумен простако, няма математическа грешка, има грешка, но тя е на природата, грешка е съществуването на престъпния полуграмотен "елит" на червената мафия и заспалата, робска рая, която го търпи.
 • ciklop50 2.1 ciklop50 преди 5 месеца Профил на трол?
  Преди да стане Циклоп, този психично болен мутант - ciklop50 беше СТРАНДЖАТА а сега е "българин" или Камо ! Циклопе, на бегом да ти сменят черепа !
  : 0 !
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Оказва се , че сега научавам кой е така наречен правосъден министър. Не , че съм изпуснал нещо и , че тоя не съм го виждал и на други снимки, но сега знам . Знам , че тоя е министър на така нареченото правосъдие/ ТОТАЛЕН АБСУРД/ Визията му определено е на дипломиран клоун , но вече застарява и не става за нищо. Освен за люпи семки и да пие сокове от Барабдос очевидно за друго е негоден в това прав виж още ›› ителство и изобщо в което и да е било правителство