Данаил Кирилов за коронавируса: За някои групи са оправдани по-рестриктивни мерки, внимавайте какво пишете във Facebook

10327
Данаил Кирилов за коронавируса: За някои групи са оправдани по-рестриктивни мерки, внимавайте какво пишете във Facebook
Снимка: БГНЕС

Да, налага се. Така правосъдният министър Данаил Кирилов подкрепи главния прокурор Иван Гешев за по-строги мерки заради коронавируса.

Кирилов смята, че засега има известно овладяване, но сме още в подножието на "големия скок на кривата". Министърът обаче не пожела да коментира какви още мерки следва да се въведат – например да има ли вечерен час и ограничаване на пътуванията вътре в България.

На въпрос на БНТ какво правим с ромите (бел. ред. - не беше използвана думата "роми", а изразът "определени социални групи"), отговорът беше, че българинът показал способността си да се дисциплинира, когато е необходимо, но имало и групи, които по-трудно го правели. "Оправдани са и по-рестриктивни мерки", каза Кирилов по адрес на ромската общност.

"Политически зоопарк": Мишоци, оставете ни на мира с вашите милиционерски методи

Някакви мишоци, надничащи от дупките си, подготвили законопроект, в който е залегнала парична санкция (глоба) от 1000 лева и пробация з...

Министърът обаче каза, че Законът за извънредното положение не урежда нови епидемиологични мерки – това ще го решава здравният министър. Няма в закона да изброяваме всички действия, които са забранени или разрешени, уточни Кирилов. Според него, и досега здравният министър можел да действа по здравния закон със заповеди.

На въпрос какви права губим като граждани в извънредното положение, Кирилов посочи правото на движение. "Определено смятам, че други права не се засягат", обясни той.

Попитан специално за т.нар. фалшиви новини и въпрос дали някой пише нещо невярно във Facebook, Кирилов отвърна, че би следвало разпространение на невярна информация да се инкриминира. Министърът напомни случая с Таско Ерменков и фалшивата информация за отровена вода от язовир "Искър", по която от ГЕРБ сезирали прокуратурата, но нищо не последвало за Ерменков (бел.ред. - той се извини). Би следвало всеки да се въздържа да разпространява информация, която може да предизвика страх и безпокойство и не е проверена, обясни министърът.

За предложените глоби за лекари и медицински работници, ако откажат да помагат на болни от коронавирус без основателни причини, Кирилов отговори, че има настроение сред всички партии това да отпадне, но го нямало в официалните предложения. Той настоя, че предложението касае само случаи, при които са налице всички обективни предпоставки да се работи безопасно.

Главният прокурор смята, че Законопроектът за извънредното положение е прекалено демократичен

"Аз винаги съм бил привърженик да се готвим за най-лошото - ако не се случи, толкова по-добре". Това заяви главният прокурор Иван Гешев...

Предвидили сме да няма запори за физически лица на банкови сметки – такива, които служат за издръжка и такива, които са от трудови доходи, посочи правосъдният министър.

Кирилов каза и, че 2 седмици преди извънредното положение била направена организация в затворите. Имало съмнения за 4 случая, защото затворниците работели на външен обект, но вече е минала повече от седмица и случаите "не се потвърдиха", по думите на министъра. Той каза и, че в затворите наказанията се изтърпявали по принцип "в условия на карантина".

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 март"

"Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика