Даниел Митов: България ще си запази правото за участие в един балансиран формат в Черно море

818
Даниел Митов: България ще си запази правото за участие в един балансиран формат в Черно море
Снимка: БГНЕС

"В Черно море има струпване на въоръжени сили от страна на Русия и НАТО трябва да демонстрира готовността си да защитава своите страни-членки". Това каза министърът на външните работи Даниел Митов.

"Военното присъствие на Алианса в Черно море винаги е било под формата на учения и трябва да продължи да бъде под такава форма. Регионалните формати в момента са силно ограничени. България не е поемала никакъв ангажимент да участва в регионален формат до момента, уточни той. Продължаваме този разговор със своите партньори. Разговорът у нас излишно се натовари с емоции и излишно се драматизира. Някои коментари бяха истерични, изобилстваха от неточности. Никой няма намерение да воюва срещу когото и да било, но тези дисбаланси трябва да бъдат компенсирани. България ще си запази правото за участие в един балансиран формат в Черно море", подчерта външният министър.

Митов е съобщил на министрите от ЕС за отказа на Турция за реадмисия на мигранти

Съществуват сериозни рискове за възобновяване на маршрута през Западните Балкани и откриване на нови миграционни пътища, тъй като турск...

Митов заяви, че срещата на върха на НАТО България ще защитава позицията, че югоизточният фланг на Алианса е също толкова важен, колкото североизточния и трябва да има готовност да се реагира във всяка една ситуация. "Сигурността е основният ни приоритет", заяви Митов пред БНТ.

Българската армия има нужда от модернизация положителен и много добре приет факт е отделянето на средства за модернизацията, не говорим само за кораби, за ВВС, за всеки един аспект. Нищо няма да стане изведнъж, смята Митов.

Външният министър заяви още, че въпросът със споразумението за реадмисия трябва да се обсъжда не само между България и Турция, а в контекста на целия Европейски съюз. С това, което се случва последните седмици, Турция ни казва, че техният министерски съвет трябва да ратифицира споразумението. "Според нас то вече е в сила. Турция трябва да докаже, че споразумението е приложимо и ефективно. Надявам се скоро да започне истинското му приложение", каза Даниел Митов.

"Първият и основан задача е да унищожим престъпните мрежи, занимаващи се с трафик на хора. Фокусът трябва да е върху външните граници и всички трябва да поемем отговорността за техния контрол. Ясно е, че Европа съвсем откровено и ясно казва какво може да направи и изпълни Турция, ясно е, че Р Турция има капацитета да контролира и да се справя с миграционния натиск. В момента той е отслабнал особено на границата на Турция и Гърция", допълни още Митов.

Митов: Там, където свършва дипломацията, започва войната

Там, където свършва дипломацията, започва войната. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на брифинг след откриването на...

Относно предстоящия референдум във Великобритания министър Митов заяви: "Трудно е да си представим ЕС без участието на Обединеното кралство. Държим да видим положителен резултат от референдума, по-скоро съм оптимист и вярвам, че Великобритания ще остане пълноправен член на ЕС. Това означава и допълнителна доза адреналин. Трябва да се свърши и много работа по завършването на единния европейски пазар по други системи, които бяха договорени, но те са в полза на ЕС и смея да твърдя, че здравия разум ще надделее. ЕС не трябва да попада в ситуация на ефект на доминото."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com