Даниел Митов: Измислица е да се говори за ядрено оръжие в България

22613
Даниел Митов: Измислица е да се говори за ядрено оръжие в България
Снимка: БГНЕС

Това се прави постоянно, не е прецедент. Този казус се подхвана и истеризира от определени хора в политическите ни среди, за да се превърне в една огромна лъжа. Няма опасност да влезем във война с някого, не го и искаме. Това заяви външният министър Даниел Митов относно мобилизационния преглед, извършван от българската армия.

Като част от организациите, в които членуваме, сме длъжни да имаме яснота. Но е пълна лъжа да се твърди какви точно оръжия ще бъдат разполагани на българска територия. Пълна измислица е да се говори за ядрени оръжия, за разполагането им край Шабла – трябва да се спре с това. Да, има конфликти близо до нашите граници и ние трябва да сме подготвени в рамките на НАТО, но да се казва, че ние сме заплаха за някого – абсурдно е, подчерта Митов в предаването „Лице в лице”. Всичко това е описано в плана за действие на Алианса, добави той.

Столтенберг: НАТО ще има свой контролен пункт в България

През следващата седмица НАТО ще вземе решение за създаване на командни и контролни звена в страните от Прибалтика, Полша, Румъния и Б...

Йенс Столтенберг беше не само у нас – беше в Румъния, беше в други страни-членки на НАТО. Искаме да ни посещава по-често дори – защото ние имаме нужда от модернизация на армията, обясни външният министър.

На срещата в Уелс взехме определени решения – да има по-силно присъствие на НАТО в Източна Европа. Едно от измеренията на това присъствие са комуникационни центрове на Алианса в Източна Европа – шест на брой. У нас такъв център ще има и в него ще работят 50% американци и 50% хора от други страни-членки на Алианса, каза Даниел Митов.

На въпрос дали сме мишена на Русия заради „разполагане на инфраструктура на НАТО” на определени места, Даниел Митов отговори, че „урокът от Втората световна война е научен”. Европейският съюз и НАТО винаги са разчитали на диалог с Русия, след Студената война. И сега има разговори, но за да се получават такива „неразбирателства”, не е виновно НАТО. НАТО е отбранителен съюз и предприема мерки, за да защити членовете си. Ако Русия възприема НАТО за заплаха, това е въпрос за руската страна, заяви Митов.

Студени ли са отношенията между България и Русия – не бих ги определил така, отговори Митов на този въпрос. Санкциите обаче са единственият политически инструмент за влияние на ЕС върху Русия, а ние сме част от ЕС. България санкции еднолично не може да спира. Откакто тръгнаха кризите в Сирия и Украйна, това сплоти гледната точка вътре в ЕС и постигнаха невероятно обединение – къде стоим и какво защитаваме, смята външният ни министър.

Сидеров: Почваме кампания срещу готвената в Шабла база на НАТО

"Атака" ще започне кампания срещу изграждането на американска база край Шабла, която е и база на НАТО по думите на лидера на партията В...

Нямаме причина да бъдем притискани от когото и да било по отношение на Русия, защото сме заявили позицията си, коментира Митов в светлината на посещението на Джон Кери в България.

Не смятам, че дори "Сириза" е антиевропейски насторена. Ципрас и хората му си имат дневен ред, но той е в рамките на Европа, завърши Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика