Даниел Митов: Никой не иска да воюва с Русия

12281
Даниел Митов: Никой не иска да воюва с Русия
Снимка: БГНЕС

„Не може за сметка на националната сигурност да се опитваш да си мобилизираш електората. Мобилизация в България няма. Това е едно обикновено преброяване“.

Така коментира информацията, че в България тече военна мобилизация министърът на външните работа Даниел Митов пред БТВ.

Босна и Херцеговина няма да доставя оръжие на Украйна

Властите в Босна и Херцеговина въведоха забрана за доставки на оръжия и боеприпаси за Украйна, съобщава Интерфакс. По-рано босненският...

„Ние сме на източния фланг на отбраната на Европа. Защо се забравя, че в Близкия Изток има тежък конфликт? Всички са се фокусирали върху Русия и Украйна. Защо никой не говори за „Ислямска държава“, която коли и беси?, попита външният министър. Според него, българските военни не бива да пропускат възможността да се подготвят добре в съвместните учения с НАТО.

„Част от тия учения, за които сега толкова става въпрос, са планирани още по време на правителството „Орешарски“. Нищо страшно няма. Българската армия трябва да се подготви. Текат си нормални учения. Създава се истерия“, смята Митов.

„Никой не е против Русия. Ние искаме просперираща Русия, с която можем да разговаряме, с която можем да търгуваме“, увери външният министър. „Никой не иска да воюва с Русия“, заяви той.

Според него България е в такава ситуация, че не може да стои настрана от случващото се. „Не бива да се снишаваме по тодорживковски. България трябва да бъде активен член на международната общност“, каза външният министър. „Засега никой не иска нищо от нас“, успокои той.

Порошенко: Кризата в Украйна ще се влоши, ако не постигнем съгласие в Минск

Ако на срещата в Минск не бъдат взети съответните решения, кризата в Украйна ще се влоши и може да се премине към разделяне. Така смята...

Министърът на външните работи Даниел Митов отговори на упреците на Румен Овчаров, че се държи все едно, че чак сега разбира, че в Украйна живеят българи. „Той пък се държи, все едно не знае, че сме в евроатлантическите структури“, заяви още Митов.

Той обясни, че се поддържа връзка с българите в Украйна, които нямат българско гражданство, но държавата продължава да се интересува от тях. Освен това готвим изпращането на хуманитарна помощ в Украйна. Освен Антон Киссе, който е представител на една от организациите на българите в Украйна, в близките дни у нас ще пристигне и министърът на външните работи Павло Климкин.

Митов потвърди, че в конфликта в Украйна има убити българи, без да може да каже точния им брой. Те били част от редовната армия. По повод разделението между съпротивляващи се срещу мобилизацията и такива, които влизат в армията, министърът посочи, че то не касае само българите. „В Западна Украйна етнически украинци също са отказвали“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика