Даниел Митов от ГЕРБ: Искаме незабавното отстраняване на Кирил Петков

10778
Даниел Митов от ГЕРБ: Искаме незабавното отстраняване на Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Указът на президента Радев, с който назначи служебния кабинет, в частта за министъра на икономиката Кирил Петков, е противоконституционен, и ако някой реши да сезира КС по казуса, магистратите ще се произнесат, това заяви Даниел Митов от ГЕРБ. Той, заедно с други народни представители от партията, сезираха Конституционния съд заради съмнения за двойното гражданство на Кирил Петков.

В петък (14 август) Петков обясни, че е подал документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър, но не знае дали процедурата е приключила и в момента няма документ, с който да удостовери пред българските власти, че не е канадски гражданин.

"Ние имаме много въпроси - това гражданство валидно ли е и още и било ли е валидно към момента на неговото назначаване, защото ако е било, това е нарушение на Конституцията", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

"Вчера говорителят на правителството каза някои неща, които са съвършено некоректни. Първо, не разбрахме дали той говори от свое име, или от името на правителството. Второ, каза, че г-н Кирил Петков е някакъв светъл лъч. Ако трябва да избираме между светъл лъч и Конституцията, ние избираме второто. И трето, направи некоректна препратка към Закона за конфликт на интересите. Тук законът няма общо, това е записано в Конституцията", продължи той.

Случаят "Кирил Петков" влиза в Конституционния съд

Днес се очаква парламентарни партии да атакуват пред Конституционния съд законността на служебното правителство в частта за икономическ...

По думите му гражданството не може да се елиминира само с една молба, а трябва да стане с акт на държавата. Според него Кирил Петков все още е канадски гражданин. С една простичка молба не може да се откажеш от гражданство. Ако с молбичка при нотариус може да се откажеш от гражданство, значи с такава може да се сдобиеш с гражданство. Това се прави с акт на съответната държава. Това означава, че министър Кирил Петков все още е канадски гражданин.

Българската конституция е категорична – министри могат да бъдат само онези, които са български граждани. А към датата на назначаването си за министър и към този момент даже Кирил Петков е канадски гражданин, добави Митов.

Според правилата отказ от канадско гражданство се прави след попълване на декларация от страна на заявителя. След това държавните органи в Канада трябва да вземат решение дали ще уважат заявлението или не. Процедурата трае до 6 месеца, защото може документите да са непълни или да има нужда от изясняване на обстоятелствата. От което излиза, че и към настоящия момент Кирил Петков има двойно гражданство, с което не отговаря на условията на закона да бъде министър, а указът на държавния глава е в нарушение на Конституцията. Това пък означава, че са нелигитимни всички актове, които Петков е подписал като министър. А пък държавният глава влиза в хипотезата, че нарушава Конституцията, добави Митов.

Той цитира Конституцията и зави, че с подписа на Петков са множество актове на Министерския съвет, например смените на ръководства на ББР, на ДКК и още много други, които могат да бъдат оборени в съда и обявени за нищожни. Според нея това вещае хаос в държавното управление, предупреждават експертите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика