Дариткова: Готови сме да подадем оставка, след като посочим път, по който да се развива България

11013
Дариткова: Готови сме да подадем оставка, след като посочим път, по който да се развива България
Снимка: БГНЕС

“Тази война с президента не я започнахме ние. Тя започна още в началото на годината, когато президентът свали доверието си от правителството“. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

“Заради насажданата омраза и обидите трябваше да покажем отношението си чрез напускане на парламента. И то не само ние, но и ВМРО, ВОЛЯ и независимите. Не можем да приемем обидните квалификации, които Румен Радев отправи към нас, не приемаме поведението му, което предизвиква разделителни линии, призовава за бунт и метежи“, допълни д-р Дариткова.

Дариткова, без да назовава Радев по име: Едва ли ще бъде помнен с добро този, който призова за метежи

"Цялата власт произтича от народа" и никой не може да си присвоява властта на база суверенитет. "Едва ли ще се запомни с добро този, ко...

Според нея днешните сцени от протеста с ранени полицаи и запалена слама в краката им по никакъв начин не чертае по-добра перспектива за България. „Затова ние предложихме свръх легитимната процедура за свикване на ВНС и промяна на Конституцията. Всяка политическа сила изказа своите идеи, не сме обсъждали идеята на ДПС за експертен кабинет, защото бяхме заети с разговори за събирането на подписите“, допълни тя.

“За да променим посоката, в която се движи българското общество, смятаме, че трябва да има нов обществен договор, като той трябва да стане чрез обществен дебат. Смятаме, че ако се стигне до Велико народно събрание, то ще даде възможност за легитимно широко представителство, за да може да се чуят всички части на българското общество“, каза още тя.

“Готови сме да подадем оставка, след като поемем отговорността и посочим път, по който да се развива България. Предлагаме обществен дебат за това как да функционира българското общество. Една нова Конституцията ще очертае механизмите, по които ще функционират трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Искам да подчертая, че това, което ние сме внесли, не предопределя Конституцията, която ще се гласува от ВНС“, допълни д-р Дариткова.

“С какво служебното правителство ще допринесе за дебата в обществото и проблемите му? Кой проблем ще реши то?“, попита още председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обяви че е воден диалог с останалите групи и са приети част от предложенията на партньорите – ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ и независими.

Дариткова захапа президента: Той дискредитира Народното събрание

"Категорично не мога да се съглася с обидните послания, които отправя президентът и дискредитира институцията Народно събрание, защото...

На въпрос как така от ВОЛЯ са променили решението си и са подкрепили проекта на управляващите, тя отговори, че вероятно обликът на протеста днес също е допринесъл за това от партията на Веселин Марешки да се съгласят да ги подкрепят. Д-р Дариткова отказа да обяви кой евентуално ще замести правосъдният министър Данаил Кирилов, ако оставката му утре бъде приета.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика