X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

ДЕН: Управлението на финансите е пред колапс и на автопилот по вина на досега управляващите

1433
ДЕН: Управлението на финансите е пред колапс и на автопилот по вина на досега управляващите
Снимка: ПЦ на ДЕН
Ние от гражданско сдружение Достойнството на един народ – ДЕН, предупреждаваме, че управлението на държавните финанси е пред колапс и оставено на автопилот по вина на отиващата си власт. За над 11 години управление, от ГЕРБ, неизменно водеха бюджетна и социална политика на „постни пици”, на изкуствени бюджетни излишъци и замразени социални и пенсионни плащания. Точно в последното тримесечие на последния им мандат, по време на безпрецедентна и непредвидима като продължителност здравна и икономическа криза, управляващите решиха, предизборно и по популистки, да развържат щедро „кесията”.

Без никаква принципна, икономическа и финансова логика, „изсипаха” дъжд от парични средства, основно за определени структури и социални групи от обществото, които прецениха, че ще са им нужни за изборите на 04.04.2021г. С тази неочаквана и непланирана „щедрост”, възникна сериозна опасност, да се поставят под сериозен риск, държавния бюджет, фискалните и ERM-2 правила и критерии. Още през есента на 2020г., от ДЕН предупредихме, че с това предизборно разхищение на неналични в бюджета средства, бързо ще възникнат дефицити и потенциални кризи за публичните финансите на България.

Е, предизборната сметка излезе без кръчмар, но някой трябва сега да вземе мерки да я плати и ограничи опасните последици от този предизборен популизъм. Но най-вероятно, няма да са тези, които са поръчали „софрата” и изхарчили безпринципно средствата от бюджетните и фискални резерви. Какво фискално и бюджетно наследство оставят управлявалите ни досега:

- Фискален резерв на „санитарен минимум” към 31.03.2021г., реално от 5.9 млрд. лв., а по общи сметки на Министъра на финансите за всички наличности, от 7.3 млрд. лв. От тях, 3.3 млрд. лв. са неприкосновени средства на Сребърния фонд; 2.5 млрд. са на Фонд за ядрени реактори, отпадъци и сигурност; 3 млрд. лв. на Национален фонд за средства от ЕС за Евро финансиране, Учителски пенсионен фонд и т.н. Неприкосновеният резерв е 4.5 млрд. лв. към 31.12.2021г., а 600 млн. е постъпващата през април, еднократна встъпителна концесионна такса за Летище София. Сборът на неприкосновените фондове и целевите средства, е по-голям от всички реално налични средства. Което подсказва ясно, че фискалния резерв е празен, а бюджетът нереалистичен, в дефицит и без резерви. Да припомним, че към 30.09.2020г., фискалният резерв беше 13.5 млрд. лв. Къде е отишла разликата от над 7 млрд. лв. само за 6 месеца?

- Ръст на разходите в бюджета от 25% за 1-вото тримесечие, спрямо тези за 2020г., вследствие за безпринципни, финансово неоправдани и предизборно популистки харчове на правителството, които трудно могат да се редуцират в краткосрочен план. Сериозен ръст на приходите в бюджета в следващите месеци, е нереалистично да се очаква, с оглед липсата на адекватни мерки за икономиката.

- Този намаляващ размер на фискалния резерв, се получава, в период от годината, със значителни постъпления в бюджета, вследствие на вноски от окончателни данъци и осигуровки за предходната година. Второто полугодие, традиционно е по-слабо за бюджетните приходи.

- Бюджетът, вече е на допълнителен дефицит от 650 млн. лв. към 31.03., над планираните за годината - 4.9 млрд. лв.,което означава, че фискалния разерв ще се стопи още и бързо, поради недостиг на средства за плануваните разходи през текущото и следващите тримесечия, вследствие на продължаващото стагниране на икономиката и допълнителните разходи.

- От 01.07.2021г. е планирано ново индексиране на пенсиите, за което няма достатъчно постъпления от осигуровки и допълнително ще задълбочи дефицита в съответните бюджети.

- Отказ от предвидените в Конституцията задължения на Министерски съвет и в частност на Министерство на финансите, да изпълняват функциите си пълноценно, създава риск от блокиране изпълнението на държавния бюджет и дори от финансов колапс.

- Очакваният живителен за българската икономика финансов ресурс от Планът за възстановяване на ЕС, също може да бъде блокиран от нихилистичното отношение на правителството в оставка, отказващо да внесе този план и да изпълни конституционните си задължения до гласуването от НС на ново или назначаване на служебно правителство. Срокът за внасяне на Планът в ЕК, е до 30.04.2021г.

- Предвидените в Планът средства за България са 16,6 милиapдa eвpo (paвнявaщи ce нa 27% oт БBΠ зa 2020 гoдинa) пo мнoгoгoдишнaтa финaнcoвa paмĸa зa пepиoдa 2021-2027 гoдинa, като 10% от тях, България ще получи непосредствено след одобряването му.

- 7,5 милиapдa eвpo (12% oт БBΠ), България може да получи като допълнителни бeзвъзмeздни cpeдcтвa oт инcтpyмeнтa NGEU.

ДЕН призовава да си спомним и осъдим най-кървавия атентат в българската история

Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ – ДЕН, призовава да си спомним и осъдим най-кървавия атентат в бъл...

- Съществуват и други програми за финансиране на пострадалите от Covid-19 икономики на държавите членки на ЕС, като Green Bonds, за които също е нужна активна политика на Правителството и ресорните министерства.

- Най-сериозната опасност от всичко гореизброено е, че без работещо в интерес на България правителство/дори и такова в оставка/, няма кой законово, да изготви и внесе за одобрение актуализация на бюджета и рамка за Планът за възстановяване, както и да ги приведе за изпълнение, ако бъдат одобрени.

- Нещо повече, при създалите се дефицити в държавния бюджет и фискален резерв, без активни и отговорни мерки на действащото правителство, държавата не може при нужда, да потърси външни заеми, за да финансира дефицита и/или да попълва фискалния резерв. Времето, до съставяне на ново правителство при получилата се парламентарна конфигурация, може да се окаже фатално за бюджета и българската икономика.

С оглед взривоопасното развитие на здравния проблем с COVID-19, бързото блокиране на цели държави и нови повсеместни карантинни мерки, още през есента на 2020г. при представяна на проектобюджета за 2021г., предупредихме, че правителствената политика на свръхразходи, и популистки харчове е предизборен „Пир по време на чума”, а когато уязвимите групи от обществото, наистина ще имат нужда от подпомагане, средства и резерви в бюджета може да няма, а вземането на нови заеми ще тежи и ще струва вече много поскъпо на бъдещите поколения. Сега виждаме, че въпреки предизвестените последствия, поведението на правителството по управлението на бюджета, финансите и Планът за възстановяване на ЕС, продължава да е дилетантско, популистко и безотговорно.

От Гражданско сдружение Достойнството на един народ – ДЕН, призоваваме правителството в оставка, за отговорно и спешно отношение по бюджетната, фискална и социална програма, както и по отношение на антикризисни мерки и Планът за следкризисно възстановяване на ЕС.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com