Денков обеща на общините, че кабинетът ще продължи

2494
Денков обеща на общините, че кабинетът ще продължи
Снимка: Actualno.com

Премиерът акад. Николай Денков обеща пред кметовете на общини, че дейността на кабинета ще продължи, стана ясно от неговото изявление по време на дискусия на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

Ротацията

"Съвсем умишлено дойдохме заедно, за да ви покажем ясно, че тази дейност, заради която казахте добри думи, ще продължи и през следващия перидо. Ще има приемственост и че работим много упорито в една не много лесна среда, за да може да се чувствате спокойни, че това, което виждате като правилна посока за развитие, ще продължи", заяви Денков. Той увери, че няма да има промяна в приоритетите на кабинета.

Според него градусът на напрежението се вдига, защото има медии и политици, които искат да представят процеса по преговорите около ротацията в грешна светлина. "Това не е процес, в който една политическа сила се опитва да надлъже друга политическа сила. Това е процес, който ще предопредели кои ще са истинските приоритети, по които ще работи правителството в следващия период", добави премиерът. ОЩЕ: В МРРБ подписаха първите споразумения с общини за финансиране на приоритетни проекти от държавния бюджет

Той обърна внимание, че без работещо правителство, няма как да има редовен бюджет, от който зависи бюджетът на общините. 

Идеите за финансирането на общините

Министърът на финансите Асен Василев каза, че е твърде смело да обещае решаване на всички въпроси. Той коментира програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините. "От гледна точка дали програмата ще продължи. Идеята е тя да е устойчива", уточни финансовият министър. 

Според него е много важно държавата да не позволи да има гета на територията на страната. "Няма да вдигаме данъци. От 1 януари 2025 г. се променя начинът, по който такса "Смет" трябва да бъде изчисляван", добави още Василев.

Държавата разчита на общините

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел от своя страна поздрави сдружението за международната му дейност. Тя обърна внимание на важността на практиката с побратимени градове.

"Отчитайки този опит искам да кажа, че разчитаме на общините за реализирането на дейностите, с които тази година отбелязваме от членството на България в НАТО", каза Габриел. Тя обърна внимание, че ролята на общините ще е ключова и по отношение на приемането на еврото. ОЩЕ: Повече пари за общините и нови работни места: Колко е важно да се привлекат инвеститори

"Разчитаме на активно партньорство с вас. Бих искала да разчитаме на вас и най-вече на общините, които знаят какво значи ключовата дума "Коридор 8", коментира Габриел.  

"Във външнополитически план освен ОИСР, Еврозона, има и една много амициозна цел да бъдем регионален иновационен лидер. Тук бих искала да благодаря вече на общините, които са активно ангажирани в проекти, които се подкрепят и на европейско ниво", добави Мария Габриел. Вицепремиерът смята, че за да се случи това, е много важно иновациите да бъдат адаптирани към нуждите на общините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика