Денков за протеста на земеделци: Получават 2 милиарда лева помощи и казват, че липсва подкрепа (ВИДЕО)

3024
Денков за протеста на земеделци: Получават 2 милиарда лева помощи и казват, че липсва подкрепа (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен. 

Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков преди началото на днешното заседание на Министерския съвет. По думите му за тази година са изплатени и предвидени за изплащане около 2 милиарда лева за субсидии и помощи за зърнопроизводителите у нас.

"Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в "липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора". Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки, на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ, без да се помпа инфлацията, както и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители", каза Денков.

Още: Зърнопроизводители се възмутиха от отмяната на забраната за украинско зърно

Премиерът подчерта, че освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията, което по думите му ще помогне най-вече на хората с ниски доходи, както и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

"Досега, за 2023 година, пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са на стойност от 146 милиона лева. Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване, култура или за подпомагане на земеделския сектор, например. Ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари. Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен", допълни министър-председателят.

Кабинет срещу зърнопроизводители

Денков каза, че за тази година са изплатени и предвидени за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лева от субсидии и помощи.

"Изненадан съм, че сектор с 2 милиарда лева помощи за година може да твърди, че липсва държавна подкрепа", възрази остро премиерът в отговор на подготвения протест на зърнопроизводителите.

ОЩЕ: Земеделският министър предупреди, че решението за вноса на пшеница от Украйна ще повиши напрежението в сектора

Министър-председателят подчерта, че твърдението, че държавата няма грижа за сектора, е невярно. "Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания", настоя той.

От началото на месец септември кабинетът проучва европейския опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител, стана ясно от думите на Денков.

Още: Ресторантьорите срещу Денков: Разбира от туризъм по-малко от неразбиращата си министърка

"Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки като времена мярка за подкрепа на производителите и потребителите", обяви Денков.

Премиерът посочи, че от Европейската комисия ще бъдат поискани допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители, особено тези на слънчоглед.

"Ще се включим в коридорите за износ на зърно от Украйна, като транзит през България към гръцките пристанища. За тази дейност ще поискаме подкрепа от ЕК за транспортната ни инфраструктура. Ще засилим фитосанитарния контрол при вноса, за да гарантираме здравето на гражданите", каза още той.

Още: Денков за Радев: Изпрати България тотално извън европейска орбита, когато внясаше бюджет с 6% дефицит

Според министър-председателя по този начин ще бъде проявена „националноотговорна грижа за цялото общество, а не само за един от секторите в държавата”.

 

Иначе по време на заседанието кабинетът ще гласува тарифите, които партиите и коалициите трябва да платят на БНР и БНТ за предстоящата кампания за местния вот в края на октомври.

Очаква се правителството да обсъди и допълнителен трансфер към хазната на Столична община. Ще бъде разгледано и състоянието на държавните финанси към полугодието. Към края на юни то е положително със 177 милиона лева.

През юли също се очаква положително салдо, но през август – според данните от сайта на Министерството на финансите, минимален дефицит.

Още: Премиерът уволни зам.-министър заради "бавни темпове на работа"

15 септември е тук

Очаква се след заседанието на правителството премиерът Николай Денков и министри от кабинета да представят мерките, които държавата предприема за безпроблемното начало на учебната година. Дни преди 15 септември министърът на образованието Галин Цоков увери, че училищата са готови да посрещнат учениците. Не се очаква в страната да има недостиг на учители. Заради текущи ремонти над 30 училища ще започнат учебната година в други сгради. До 15 септември безплатните учебници и помагала до 7 клас, осигурени от държавата, се очаква да бъдат качени в онлайн платформата "дигитална раница".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

"Лъжеш ли" отново ще следи колко ни заблуждават политиците в кампанията

Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика