X
 
 

Депутати с различни мнения за съкратеното съдебно производство

868 0
photo of Депутати с различни мнения за съкратеното съдебно производство
Снимка: БГНЕС
Депутатите подхванаха три проекта за промяна на съкратеното съдебно следствие. Според идеите на левите в измененията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) се предлага съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на наказанието.

Идеята е да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Предлага се да запази възможността за провеждане на съкратен процес, когато подсъдимият и неговият адвокат, гражданският ищец или частният обвинител и техните повереници дадат съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Дадоха ход на проектите за повече справедливост в наказанията при тежки престъпления

Правната комисия на парламента прие за първо четене четирите законопроекта, предвиждащи ограничаване на съкратеното следствие за тежкит...

Патриотите смятат, че поради нарастване на броя на тежките престъпления в страната и използването от страна на извършителите на законовата възможност за съкратено съдебно следствие и произнасянето на по-лека присъда се налага въвеждане на нова разпоредба в Наказателно-процесуалния кодекс - чл. 369а.

Предлага се съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на наказанието, да не се прилага при убийство или тежка телесна повреда.

Депутатите от "Воля" предлагат промени, в които също целят да се ограничи обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратеното съдебно следствие. Предлага се чрез отпадането на най-тежките състави от това производство да се постигне справедливост и балансираност при неговото прилагането.

Повод да се иска промяна на съкратеното съдебно производство бе и убийството на дете в сливенското село Сотиря.

Пострадали от тежки престъпления искат доживотен затвор без замяна

Доживотен затвор без право на замяна искат близки на жертви на тежки престъплени. Над 15 хиляди души се подписаха под искането за пром...

Според сега действащото законодателство има възможност за 1/3 по-леко наказание, ако обвиняемият признае вината си. Тези възможности се прилагат и за извършителите на тежки престъпления като убийство или изнасилване. Искането за отмяна на по-леките наказания са внесли от БСП и ВМРО.

Преди 2009 г. имаше ограничения за прилагане на съкратеното следствие. През октомври 2018 г., след убийството на журналистката Виктория Маринова патриотите поискаха да отпадне съкратеното производство за убийците.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално