Депутатите, които провалят кворума, се лишават от 66% от заплатите си

13771
Депутатите, които провалят кворума, се лишават от 66% от заплатите си
Снимка: БГНЕС

Когато поради липса на кворум заседанието на Народното събрание бъде прекратено, на народните представители, отсъствали по неуважителни причини от заседанието, се удържат две трети от дневното възнаграждение. Това се предвижда в промените в правилника за дейността на парламента, които депутатите приеха, предаде БГНЕС.

В НС имаше четири предложения за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание - две от депутатите от "Атака", едно от председателя на НС Михаил Миков, и още едно - от зам.-председателите на НС Христо Бисеров и Мая Манолова.

При неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец Народното събрание няма да поема повече от една трета от т.нар. представителни разходи на депутата. Остава сегашният текст, че в такъв случай се удържат и две трети от месечното му възнаграждение. От "Атака" искаха за тези нарушения изцяло да се спира възнаграждението на народните представители, както и да се отнемат представителните разходи, но предложението беше отхвърлено със 124 гласа "против".

Народните представители приеха промени, които предвиждат Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения да осъществява парламентарно и гражданско наблюдение върху дейността на държавните регулаторни органи. Комисията ще организира публични обсъждания по важни проблеми, свързани с осъществяване на функциите на тези органи. Въвеждат се и срокове за разглеждане на годишните доклади на институциите на отчет пред Народното събрание. Парламентът ще може да изисква доклад по отделни въпроси по предложение на постоянните комисии или на една пета от народните представители.

Депутатите отново ще работят извънредно във вторник

За трета поредна седмица Народното събрание ще заседава извънредно във вторник. Предложението е на БСП и беше прието, предаде Стандарт ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика