Депутатите пратиха в глуха улица проектите за нови самолети и кораби

1741
Депутатите пратиха в глуха улица проектите за нови самолети и кораби
Снимка: БГНЕС

Учудващо или не проектите за модернизиране на армията ни с нова техника бяха пренебрегнати на ниво комисия от депутатите.

Вчера (13 април) Бюджетната комисия в парламента не гледа проектите за закупуване на нови изтребители и за строеж на два многоцелеви кораба, макар официално да бяха включени в дневния ред. Тези проекти, плюс закупуване на 20 двигателя за изтребителите ни МиГ, бяха одобрени от правителството и ще струват общо 2,4 млрд. лева. Финансовото министерство обаче предупреди, че не може да се плащат повече от 200 млн. лева на година, а разчетът на Министерството на отбраната е за 400 млн. лева само през следващата година

Военното министерство си хареса изтребители

Офертите на три държави отговарят на изискванията на Министерството на отбраната (МО) за нови изтребители за армията. За нови самолети ...

Решението изненада министъра на отбраната Николай Ненчев, който не можа да обясни защо проектите му не се гледат. Официалното обяснение за отлагането е, че изтребителите и корабите трябва да минат първо през Комисията по отбрана, която се провеждаше по същото време. И там обаче те не бяха включени. Неофициалното обяснение на депутатите от управляващото мнозинство е, че около проектите са се натрупали редица въпроси, което е поставило под въпрос минаването им през парламента въобще, информира в. "Сега".

Най-много въпросителни имало около проекта за новите кораби. Не е станало ясно защо ще построяват нови кораби за 820 млн. лв., а няма да се модернизират белгийските фрегати. Според документите за проекта, с които "Сега" разполага, МО предлага да се построят нови кораби като отговор на нарастването на черноморския флот на Русия. Също така трябвало да се гарантира сигурността на търговския поток по море и газовите залежи в българската част на Черно море. Оферти за построяването на корабите са изпратили DCNS, Lurssen, BAE System, DAMEN, "МТГ-Делфин", Fincantieri, Navatia и ThyssenKrupp. Предложените цени за двата кораба варирали от 332 млн. евро до 600 млн. евро. В анализа се посочва, че изпълнението на проекта с "пълноценното участие" на българската корабостроителна индустрия би излязло по-евтино.

Въпреки че от МО обявиха, че покупката на нови изтребители ще струва 1.5 млрд. лв., от документите по проекта става ясно, че това не е така. Оказва се, че това е сумата само за 8 изтребителя, а проектът е за 16. Изчисленията са показали, че покупката, въоръжението и поддръжката на западни изтребители до 2030 г. ще струват 2.592 млрд. лв., докато същата бройка от сегашните МиГ-29 ще излезе 2.249 млрд. лв., но след това ще трябва да се купуват нови. В проекта се посочва, че към МО са били отправени 15 предложения от девет държави. Германия е предложила нови Eurofighter, а Италия - употребявани. Израелски компании са предложили Kfir, F-5 и F-16. Русия е изпратила оферта за МиГ-29. САЩ - за нови нови и употребявани Ф-16. Франция е предложила да участва с нови Rafale и употребявани Mirage. Холандия също е предложила втора употреба F-16. Швеция е представила оферта за Gripen.

В крайна сметка комисията е свела избора до офертите на Швеция, Италия и употребявани F-16 от Португалия. От документите не става ясно как ще се прави избор между нови и стари изтребители. Вчера на този въпрос не можа да отговори и военният министър.

Ненчев не уточни дали бъдещето на ВВС ще е с нови изтребители или втора употреба

Никога от моя страна не е имало безпокойство, че е възможно да не сме в състояние да охраняваме сами въздушното си пространство. Това з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика