Парите не стигат за по-модерна армия

1814
Парите не стигат за по-модерна армия
Снимка: Getty Images / Guliver

Мечтите за сериозно усилване на военната мощ на България може и да си останат само мечти. Причината - липса на пари.

Неофициално финансовото министерство казва, че годишно не може да бъдат дадени повече от 200 млн. лева за обновяване на военната ни техника. Онзи ден кабинетът даде принципна подкрепа за три проекта на армията на обща стойност 2.4 млрд. лв. - за закупуване на 8 нови изтребителя и на два многоцелеви кораба, както и за нови 20 двигателя на МИГ-овете. Според предоставена от Министерството на отбраната (МО) информация парите за изтребителите трябва да са платени до 2019 г., като в следващите три години за тях се залагат съответно 250, 450 и 450 млн. лв. Отделно от това ще трябва да се правят и плащания по корабите, с прогнозна обща стойност 820 млн. лв, пише в. "Сега".

Ненчев: Ако се наложи, армията ще се включи в охраната на границата с Гърция

Българската армия ще участва в охрана на границата. Дейността ѝ ще бъде единствено да подпомага органите на МВР и няма да участва в д...

Парите са много повече от това, което е предвидено, дори за тази година. В Бюджет 2016 има заделени само 160 млн. лв. за закупуване на военна техника, като подобни крупни суми не са заложени и по линия на позволените ангажименти за бъдещи разходи. Според МФ реалистичното ниво, което може да бъде заложено в бюджет 2017, е 200 млн. лв. за въоръжение и това ниво да се запази в следващите години. Сметките показват, че при такова темпо трите договора ще тежат върху хазната поне 10 години или минимум върху 3 правителства. Според източници от МФ не е реалистично тази година изобщо да се стигне до авансово плащане за закупуване на изтребители и в рамките на наличните 160 млн. лв. ще се плащат само новите двигатели на МИГ-овете и евентуално вноска за корабите.

Резерви има и от парламента. Дори сега оттам да дойде подкрепа за плановете на военните, това не изключва впоследствие сумите да не бъдат заложени в бюджета и този риск ще съществува всяка година, в която трябва да се одобряват разходи, коментираха народни представители, пожелали анонимност. Рискът в този случай е НС да даде зелена светлина за сключване на договори, които после да не могат да се изпълняват и по тях да текат неустойки. Не е много ясно и за какво точно съгласие ще претендира пред НС военното министерство, след като все още няма яснота по много въпроси, като например стари или нови изтребители да се купуват. "Няма решение какво точно ще се купува, няма ясна финансова схема как ще се плаща. Не е реалистично тези суми да се платят за кратък период", коментира икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. Според него решението на МС е по-скоро политическа заявка, а не реална готовност за сключване на сделка.

"Проектът за двата патрулни многофункционални кораба е на стойност 820 млн. лв. в напълно завършен вид - с необходимото въоръжение, техника и комуникации", коментира вчера (30 март) във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев. Той уточни, че предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител и посочи, че според предварителната информация при изграждането на плавателните съдове в България цената ще бъде с около 30% по-ниска. "В рамките на три и половина до 6 години ВМС ще разполагат с два напълно завършени кораба", заяви министър Ненчев. Той поясни, че в следващите няколко дни проектът за модернизация на ВМС ще бъде внесен в Народното събрание, като очакванията са да бъде приет от парламента до края на месец май. След приключването на процедурата ще се пристъпи към конкретни действия, във връзка с които вече са проведени предварителни разговори със страни-членки на Европейския съюз и НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика