Депутатите приеха актуализацията на бюджета на ДОО на първо четене, пенсиите се вдигат средно с 64 лева

8983
Депутатите приеха актуализацията на бюджета на ДОО на първо четене, пенсиите се вдигат средно с 64 лева
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г. , предаде "Фокус". За" гласуваха 148 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се"- 48, с което той бе приет.

С промените на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложените изменения се гарантира, че всички около 2 млн. пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв.

Сблъсък между ИТН и ГЕРБ и за пенсиите, Мика Зайкова "скочи" на Деница Сачева

Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят. Олиото е поскъп...

За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, в законопроекта са предвидени и необходимите средства за повишаване размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври 2021 г.

В законопроекта са предвидени необходимите средства за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за м. септември 2021 г. в размер на 50 лв. Целта е подкрепата за пенсионерите да продължи до момента, в който влязат в сила разпоредбите, на основание на които се повишават основните размери на всички пенсии – от 1 октомври 2021 г.

Обсъждания и алтернативни предложения:

ДПС излезе с алтернативна идея за пенсиите при дебатите на първо четене на законопроекта за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, които текат в момента в Народното събрание.

Според движението големите промени като преизчисление трябва да бъдат решени в спокойна, а не в кризисна обстановка. Вместо това, ДПС смята, че има достатъчно средства за последните три месеца всички пенсионери да получат по 120 лв. добавка месечно. Това прави 360 лв. допълнително към пенсиите до края на годината.

Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят

Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят. Олиото е поскъп...

Тази сума се вмества в бюджета на служебния кабинет, а освен това смятаме, че в държавното обществено осигуряване до края на годината ще постъпят допълнително още 200 млн. лв. приходи, каза депутатът Хасан Адемов. Така обаче отново парите няма да имат нищо общо с осигурителния принос, нито с финансовото положение и нужди на човека.

С подобна идея скандално излезе и ГЕРБ, който в опозиция предлага 50-те лв., които даваше на всички пенсионери в кризата, да се увеличат на 100 лв. за края на годината. Бившите управляващи няма да подкрепят актуализацията и ще гласуват въздържал се. В залата Деница Сачева изрази несъгласие с увеличението на тавана на пенсиите, защото повдигането му на 1500 лв. щяло да увеличи ощетените пенсионери - от почти 24 500 до близо 36 000 души.

След това тя хвърли бомба с неочаквано предложение. "Ние предлагаме таванът за пенсиите да отпадне, защото това ще бъде мощен стимул за хората с по-високи доходи да се осигуряват на реалните си доходи”, заяви Сачева, цитирана от Сега. Това предложение заслужава специално внимание, защото таван на пенсиите има само и единствено благодарение на ГЕРБ, които отмениха предвиденото му отпадане от 2019 г. Сега в опозиция, бившите управляващи най-сетне са осъзнали къде са "мощните стимули" за осигуряващите се.

От първите изказвания се вижда, че сред народните представители извън ГЕРБ има съгласие, че пенсиите имат нужда от актуализация. Повечето партии обаче имат забележки към предложението на служебното правителство и резерви доколко такива разходи трябва да се залагат точно в този момент при липса на редовно правителство.

То предвижда всички пенсии да се преизчислят от 1 октомври, като коефициентът за всяка година стаж се увеличава от 1.2 на 1.35. Това ще важи и за новите пенсии. Минималната пенсия става 340 лв. (сега е 300 лв.), а максималната - 1500 лв. (сега е 1440 лв.). Социалната пенсия за старост се вдига от от 148.71 лв. на 170 лв. Предвижда се през системата на социалното подпомагане пенсионерите под линията на бедност да получат добавка.

Хасан Адемов: Доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени

Доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени. Това каза по време на дебата по актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г. д-р Хасан Аде...

В това предложение има подводни камъни, обясни Адемов. По стария закон за пенсиите човек можеше да се пенсионира с много по-малък стаж от сега - 20 г. Сега изискването е 37-38 г. Така старите пенсии, които изостават най-сериозно, отново ще са противопоставени на новите и ножицата между тях ще се отвори още по-широко.

Друг проблем възникна със стажа, който се преобразува. При сектор "Сигурност" например има превърнат стаж, който е в съотношение 1:3, т.е. ще има хора, на които ще им се преизчислят 90 г. Такова преобразуване се прави и за стажа в първа и втора категория труд. Редица депутати издигнаха глас повишеният коефициент да се прилага само към действителния стаж.

От името на ГЕРБ Деница Сачева опита да обяви крайно вредната политика на Борисовите правителства към пенсиите за последователна грижа, водена от принципите на справедливостта и стабилността. Всъщност в последните 12 години ГЕРБ води политика, която е много далеч от тези принципи - в първия си мандат Борисов замрази пенсиите, след което започна да увеличава само минималната пенсия, нарушавайки всякакви баланси и справедливост в системата. Това не беше спестено на бившите управляващи от другите сили в пленарна зала. Предишното управление постави в патова ситуация сегашното, като раздаваше на калпак по 50 лв. без никакви критерии, напомни Цецка Бачкова от "Демократична България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика