Депутатите пуснаха съдебния закон на първо четене, очакват се промени

775
Депутатите пуснаха съдебния закон на първо четене, очакват се промени
Снимка: Actualno.com

След над тричасови дебати Народното събрание прие на първо четене промените Закона за съдебната власт, изготвени от екипа на ресорния министър Екатерина Захариева.

Новите текстове бяха подкрепени от 116, 5 гласуваха "против", 10 се въздържаха.

Караджов: Фалшиви са реформаторите, които подкрепят съдебния закон

Фалшиви са реформаторите, които подкрепят предложените промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това каза депутатът Гроздан Караджов ...

В промените са разписани детайли за оценката и кариерното израстване на съдиите и прокурорите, както и промени в управлението на съда и прокуратурата.

Промените са свързани и с приемането на измененията в Конституцията от края на миналата година, с които Висшият съдебен съвет беше разделен на две колегии. За тяхната работа вече бяха гласувани първите промени в закона. Тогава център на дебатите на народните представители стана изненадващото предложение на Патриотичния фронт за повишаване на заплатите на членовете на ВСС. То беше прието, а намерението на Захариева тогава беше с втория пакет да бъде разписана различна методология за изчисляването на възнагражденията. Това обаче не е записано в проекта.

Новите текстове предвиждат по-големи правомощия на общите събрания на съдиите, процедурите, по които Инспекторатът към ВСС ще извършва проверките на магистратите, и разпоредби, свързани с йерархичността в прокуратурата.

По време на дебатите днес, 29 юни, депутатите от ДПС негодуваха върху по-големите правомощия на общите събрания на съдиите. БСП пък изначално е "против" предлаганите промени в съдебния закон.

Законът за съдебната власт мина в комисия, Цацаров заяви подкрепа

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене промените Закона за съдебната власт, изготвени от екипа на ресорния министър...

Преди гласуването в зала ресорният министър Захариева обяви, че е чула "доста конструктивни предложение, но и неоснователни критики".

Изводът от  дебатите е, че някои текстове от закона ще бъдат сериозно променени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика