Депутатите се готвят да спрат произвола на висшите чиновници

2573
Депутатите се готвят да спрат произвола на висшите чиновници

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ са внесли днес предложение за промени в Закона за администрацията.

Законопроектът на депутатите включва три основни промени: ограничаване на ръководния произвол в администрацията под формата на раздаване на скрити бонуси, надвишаващи многократно официалните възнаграждения, назначаване на неквалифицирани кадри на ръководни позиции и недекларираното участие в тайни и неформали организации.

БСП предлага чиновници да бъдат пенсионирани и без тяхно съгласие

От БСП предлагат законови промени, с които служителите на държавна работа, навършили пенсионна възраст, да бъдат пенсионирани, без да...

Промените засягат всички административни шефове – заместник-министри, председатели на държавни агенции и комисии, изпълнители директори на агенции, ръководители на държавни институции и пр.

„Това е естествено продължение на законодателната ни инициатива за поставяне на таван на възнагражденията във всички регулатори. До нас достигна сигнал, че административни ръководители системно си отпускат по още една заплата, а понякога и повече, например като средства за представително облекло. Тази практика е меко казано неуместна и трябва да бъде прекратена в най-кратки срокове. Вярвам, че нито един представител на властта не може да се съгласи с този произвол“, заяви Петър Славов

Именно затова депутатите записват в закона изрично, че висшите чиновници не могат да получават допълнителни възнаграждения, освен изрично посочените в закон. По този начин се премахва възможността с вътрешни правила да се разписват бонуси под различна форма. Това преустановява съществуващата практика в значителна част то административните структури на държавата.

Депутатите предлагат още в закона да се разпише изрично, че началникът на политическия кабинет, парламентарният секретар, говорителят и съветниците към кабинетите на министрите не могат да получават възнаграждения от участие в бордове и ще декларират имотното си състояние. Идентични правила съществуват в момента за министрите и техните заместници.

Следят служители по електронен път дали не се скатават от работа

Държавните служители ще бъдат проверявани по електронен път дали не се скатават от работа, информира Стандарт. Чрез монтираната система...

Законодателната инициатива на депутатите ще прекрати и назначаването на висши чиновници без трудов опит и познания в сферата, която им се поверява – т.нар. „калинки“ 

„Важно е да се въведе изискване за поне 3 години релевантен стаж за висшите чиновници. В момента сходни изисквания има към много от държавните служители, но не и към техните ръководители. Това е не само несправедливо, но и вредно за държавната администрация“, коментира от своя страна Мартин Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com