Детективи и експерти обсъдиха дали да сменим опаковката на киселото мляко или БДС

7119
Детективи и експерти обсъдиха дали да сменим опаковката на киселото мляко или БДС
Снимка: БГНЕС

В абсолютен цирк се превърна общественото обсъждане за това дали опаковките на киселото мляко трябва да бъдат променени.

Събитието беше организирано от Българския институт за стандартизация, като на него присъстваха експерти, бивши и настоящи депутати, фирми, както и представители на Сдружението на частните детективи, защитаващи "истинското българско кисело мялко".

Припомняме, че предложението за промяна в материала на опаковките за киселото мялко са направени от фирми-производители - гръцката ОМК (Обединена млечна компания), другите две са българските - "Маджаров" и "Полидей". Според стандарта за млякото по БДС се ползват три вида материали за опаковки – стъкло, керамика и полистиренови кофички. Вместо заложения по стандарт полистирен, който се отбелязва с РS, производителите често използват за БДС продуктите си кофички от полипропилен, означен със знак РР, като това е нарушение и фактически млякото вече не е по държавният стандарт.

Причината за искането на фирмите е чисто икономическа - материалът, който те предлагат за опаковките - пропилен - е значително по-евтин от полистирена. В мотивите си обаче те записват, че целта им е българският стандарт да отговаря на европейския.

Решението за фирмите, които искат да използват алтернативния материал, е просто - спират да слагат знака на БДС на опаковките си. Тук обаче идва големият проблем за тях - за да участват в обществени поръчки за доставка на кисело мляко, то трябва да е по държавния стандарт. Именно затова те искат да бъде стартирана процедура по промяна на стандарта.

Земеделското министерство не подкрепя промяна в БДС стандарта за киселото мляко

Министерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко. Това становище ...

Иначе официално Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не подкрепя промяната.

По време на днешното обсъждане първа думата взе Ирен Дебижева, която е изпълнителен директор на Българския институт за стандартизация. Тя заяви, че процедурата за промяна на Българския държавен стандарт все още не е стартирала. "Това решение няма да се вземе днес тук, защото такива решения се взимат от техническите комитети по стандартизация", обясни тя, като обеща решението да бъде взето след като се чуят всички мнения по темата.

Д-р Диана Радева, която е представител на вносителите на предложението, от своя страна заяви, че интересът към дискусията е изкуствено създаден. Според нея в БДС пише, че опаковките за кисело мляко трябва да са от полимерни материали, които са предназначени за контакт с храни, съгласно изискванията на националните нормативни актове.

"По-нататък в точка 8.1. от стандарта пише, че опаковането на киселото мляко се извършва в съдове, предназначени за контакт с храни. Имаме разминаване с опаковките в националното и европейското законодателство", категорична беше тя.

Забраняват етикет "млечен" за продукти с палмово масло

Продукти, в които са използвани заместители, няма да може да носят наименованието млечен продукт, каза пред журналисти в МС земеделски...

По време на дискусията се чуха и мнения за промяна на вида на опаковката, но без да бъде променян стандартът.

Проф. Росица Еникова, която е представител на екипа, създал БДС, припомни, че когато "навремето" стъклото е било заменено от полистирен не е имало обществено обсъждане. "И ето, че обществото свикна", каза още тя, като беше категорична, че българският стандарт не трябва да бъде пипан.

Депутатът от БСП Румен Георгиев също се съгласи, че БДС трябва да остане във вида, в който действа в момента. Той посъветва компаниите, които искат полипропиленови опаковки, да ги произвеждат, но да не слагат "печата за БДС".

В разгорещената дискусия се включи и Марин Маринов, който е представител на Сдружението на частните детективи. От неговите непрестанни прекъсвания и крясъци стана ясно, че "гражданското общество" е против да се пипа стандартът.

Според Майя Стойчева, ръководител на изпитателен център „Алми тест”, Българския държавен стандарт е остарял и има сериозна нужда от обновяване. "Изследванията за безопасността на полипропилена са правени преди повече от 82 години. Може ли да се има доверие на тези изследвания? Преценете сами", каза тя, като призова БДС "да влезе в XXI век" и да бъдат позволени полистироловите опаковки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика