Димитър Стоянов определи като руска агресия спирането на газа от "Газпром"

1905
Димитър Стоянов определи като руска агресия спирането на газа от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"Санкциите върху Русия продължават и войната продължава. Ответната реакция я виждаме – спиране на газа за много държави, в резултат на което се поражда социално напрежение. Може би това е и целта на Русия – да предизвика социално напрежение в страните членки на ЕС и да се поиска оттегляне на санкциите. Това е руска агресия и е факт". Това коментира в предаването "Преди всички" по БНР министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов.

Още: Гълъб Донев се измъкна от въпроси: Ще отговарям друг път

Той уточни, че България стои на стабилни позиции по отношение на санкциите.  "Не зная защо се опитват да ни прикачат като руско правителство. Не виждам причина за това нещо. Спазваме санкциите, солидарни сме с нашите съюзници от НАТО. Не виждам причина да бъдем причислявани", заяви военният министър. Според него не само газът е оръжие, а и т.нар. мека сила е оръжие. Той обясни, че мека сила са икономическите санкции и дипломатическите подходи, както и обучението в други страни.

Нямаме излишно тежко въоръжение за Украйна

Още: Военният министър: Към момента страната ни не извършва ремонт на украинска техника

"Има сключен меморандум между "Терем" и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, но към момента няма постъпила такава заявка", каза Димитър Стоянов. По отношение на износа на оръжие той потвърди позицията си, че "не трябва да бъде предавано тежко въоръжение, Българската армия не разполага с излишно такова". "Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската армия по договори към други страни. Това, което се произвежда във военно-промишления комплекс, то се изнася и държавата печели", каза военният министър. Той коментира и критиките, че зад служебното правителство стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия. "Има решение на Народното събрание, с което не се позволява износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание – да се окаже военно-техническа помощ", обясни Стоянов. 

Обнадеждаващи са разговорите за ремонта на МиГ-29

Още: Проф. Тагарев: МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Военният министър определи като "обнадеждаващи" разговорите с полската страна за ремонта на МиГ-29. "За периода от края на 2023 г. до 2025-2026 г., когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, се обмислят варианти. Единият от тях е да се продължи експлоатацията на МиГ-овете, а другият – да се търси друга платформа, която да запълни тази празнина. Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в Министерство на отбраната, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел", каза Стоянов. Той подчерта, че охраната на нашето небе е по Конституция задължение на Въоръжените ни сили. "Такава алтернатива не искам даже да помислям, че има - друг да дойде вместо нас да пази", каза още той. 

Армията продължава да помага на наводнените села

Още: Карлово ще се справя с последиците от водното бедствие цяла година (ОБЗОР)

В трите карловски села, засегнати от наводненията, има над 400 военнослужещи, засега се очертава поне до края на октомври армията да помага, уточни служебният военен министър. "Стихията е връхлетяла тези села с пълната си мощ. Такова нещо и аз не съм виждал досега", коментира той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com