Димов посочи, че въздухът е мръсен по "социални" причини, нужни били "непопулярни мерки"

2058
Димов посочи, че въздухът е мръсен по "социални" причини, нужни били "непопулярни мерки"
Снимка: БГНЕС

Замърсяването на въздуха има своя социален аспект.Това обуславя трудността от прилагането на някои от необходимите мерки. Важно е те да бъдат приложени така, че да дават устойчив резултат“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изслушването си в парламента по темата за чистотата на атмосферния въздух.

"Не бива да забравяме, че общините са тези, които носят отговорността за постигане на нормите за качество на атмосферния въздух. Благодарение на усилията ни местната власт все повече демонстрира, че припознава важността на проблема и необходимостта да го включи в дневния ред на местното самоуправление. Кметовете на общините, в които е регистрирано наднормено замърсяване, разработват и изпълняват програми за подобряване на качеството на въздуха и достигане на установените норми на тяхната територия чрез изпълнението на предвидените за това цели“, обясни министърът.

Русенци няма да имат глас за въздуха в града - засега

Референдум по въпросите за чистотата на въздуха в Русе скоро няма да има. Това решиха мнозинството от депутатите в местния парламент на...

Той уточни, че поради различни причини местните политици все още не постигат желаните резултати.  Той подчерта, че МОСВ е предприело действия на национално ниво, които да подпомогнат местните власти.

"За интегриране на политиките по опазване чистотата на атмосферния въздух в други секторни политики вече работи координационен съвет“, каза министърът. Той уточни, че съветът включва представители на управленско ниво от всички компетентни институции, местната власт и работодателските организации.

„Провежданата политика е приоритетно насочена към намаляване и преустановяване на наднорменото замърсяване с фини прахови частици, който е най-сериозният проблем по отношение качеството на въздуха на национално ниво и е предмет на процедура по нарушение пред съда на ЕС.

"За да имаме по-чист въздух, са необходими политически консенсус и воля за предприемаме на непопулярни мерки. посочи министърът.

Доклад: Държавата не взема достатъчно мерки срещу замърсителите на въздуха

Най-сериозният фактор за замърсяване на въздуха в България са отделяните вредни емисии при битово отопление и мерките на национално и м...

"Разработваме проект на национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, като за изпълнението на предвидените мерки в нея ще са необходими между 475 млн. и 879 млн. лв., посочи още министърът.

Програмата предвижда изпълнение на мерки за секторите битово отопление и транспорт. Основната сред тях е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха. Изпълнението на програмата ще бъде мащабен проект, който ще изисква усилията на всички заинтересовани страни – Министерство, общини, бизнес, граждани.

"Постигането на нормите за качество на атмосферния въздух е предизвикателство за повечето държави от ЕС. България не прави изключение в това отношение. За това още в самото начало на мандата си като министър заложих политиката за подобряване качеството на атмосферния въздух като първи приоритет на МОСВ“, каза още Димов.

Според резутатите от доклад на Сметната палата, направен съвместно с Европейската сметна палата обаче, държавата не взема достатъчно мерки срещу замърсителите на въздуха. 

Отново мръсен въздух - този път в 9 града у нас

Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутри бяха регистрирани в 9 града. Данните са на Индекса за чистотата на атмосферат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

"Сова Харис": В навечерието на евровота Йончева, Станишев и Джамбазки са с най-висок рейтинг

"Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

При липса на Калин Стоянов: Служебният кабинет се срещна с ЦИК за изборите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Изненада: Заради ГЕРБ и ДПС партия от ПП-ДБ напуска коалицията (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика