Директорът на Европол благодари на България за подкрепата

1139
Директорът на Европол благодари на България за подкрепата
Снимка: Правителствена пресслужба

Директорът на Европейската полицейска служба Европол Роб Уейнрайт присъства на организираната от ПанЕвропа България и британското посолство в София конференция „Отвъд Брекзит – бъдещето сътрудничество между ЕС и Великобритания в сферата на сигурността", предаде БГНЕС.

Това, че често съм посещавал София през последните години показва колко тясно е сътрудничеството между Европол и българските власти, каза на форума Роб Уейнрайт. Директорът на Европол се спря на „европейския пейзаж” в сферата на сигурността. Уейнрайт изтъкна, че той става по-сложен и с повече предизвикателства от всякога. Тази година имаше 25 атентата в Европа, припомни британският експерт.

Целта е да ни бъдат нанесени големи вреди, използва се интернет за разпространение на пропагандата им. Това е най-високата степен на терористична заплаха, пред която Европа е изправена от едно поколение насам, изтъкна Уейнрайт.

Киберпрестъпленията застрашават гражданите, бизнеса, правителствата на рекордно високо равнище. През май имаше безпрецедентна кибератака, когато компютърният вирус Wannacry засегна 300 хиляди компании по цял свят. Киберпреспъпленията стават все по-мащабни и усъвършенствани и борбата с тях става все по-сложна, констатира директорът на Европол.

Незаконното транспортиране на хора е проблем, който нарасна неимоверно откакто миграционната криза започна през 2015. Европол е идентифицирал над 70 000 престъпници, които са замесени в тази ужасна търговия в цяла Европа, информира Уейнрайт.

Отвъд това има още много форми на организираната престъпност: незаконен трафик на наркотици и цигари, измами – във всички тези сфери наблюдаваме значително нарастване на престъпната дейност. Така че това е сложен и широко мащабен проблем на сигурността, който имаме в Европа.

Това означава, че проблемът се дефинира най-вече чрез транснационалната си природа, обобщи дирекгорът на Европол. Тези проблеми са трансгранични, отделните държави са засегнати, престъпниците използват глобализирани инструменти като интернет, за да ни навредят още повече.

Борисов: Днес имаме 100% доверие с Европол

Преди повече от десетилетие Европол не е желаел да говори с България, а днес имаме 100-процентово доверие. Това заяви министър-председа...

Затова на транснационален проблем е нужен транснационален отговор, акцентира Уейнрайт. Трябва ни по-силна правоприлагаща общност, която работи съвместно и по-тясно от всякога, обменяйки колкото се може повече разузнавателна информация, като работим всекидневно по трангранични операции. Европол има специфична роля да осигурява връзката между отделните правоприлагащи органи и да подкрепя националните правителства като българското.

Сега разполагаме с над 1000 служители в цяла Европа, и в други държави, които са активни партньори на Европол в платформата ни за обмен на разузнавателна информация. Това ни помага в реализацията на 60 000 трансгранични разследвания годишно. Събираме повече данни и обменяме повече разузнавателна информация от всякога. Използваме това, за да можем да отговорим подобаващо на новите проявления на организираната престъпност и тероризма, резюмира британският гост.

Не можем да направим нищо без активната подкрепа на държавите членки. Разчитаме на всяка от тях да ни помогне да направим Европа по-сигурно място. България силно подкрепя Европол през последните години и искам да благодаря на министър-председателя и министрите и специализираните агенции за положителния начин, по който сътрудничат активно с Европол и другите държави членки в различни сфери на престъпността през последните години, каза Уейнрайт.

Министър-председателят и главният прокурор ме информираха за последната операция днес, която е още един значим принос за гарантиране сигурността на българските граждани и подпомагане на Европа да се бори успешно с организираната престъпност, каза директорът на Европол.

За много от операциите по трафик на дрога и печатане на фалшиви евро банкноти, контрабанда на цигари и помощта при проследяване на движението на чуждестранни терористи е голяма. Много съм доволен от нивото на подкрепа, която България дава на моята институция, изтъкна Уейрайт.

Заради разбита печатница за фалшиво евро, Борисов получи благодарности от "Европол"

Директорът на "Европол" Роб Уейнрайт изпрати поздравително писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с успешна операция срещу печатниц...

Повече от всякога всички държави членки създават сплотена общност на сигурност. Ние зависим от всяка отделна държава в Европа. Европол има споразумения за сътрудничество с над 20 държави извън ЕС. Един от най-активните ни партньори са САЩ. Само такава по-силна и по-глобална общност може да се справи с още по-агресивните и усложнени предизвикателни към сигурността, пред които сме изправени.

Важен партньор в Европол е Обединеното кралство, припомни директор Уейнрайт. Важно е, че си даваме сметка какъв може да бъде ефектът от Брекзит върху сигурността не само в Обединеното кралство, а и в останалата част от Европа.

Обединеното кралство е един от естествените лидери в сферата на сигурността в Европа и е такъв от десетилетия. Това има отражение и в Европол днес. В начина, по който културата на разузнаването, на обмена на разузнавателни данни са свързани с опита на Обединеното кралство в тази област.

Обединеното кралство е доставчик №1 на разузнавателна информация за повечето области на организираната престъпност и киберпрестъпността. Великобритания е на четвърто място по осигуряване на информация за борба с тероризма. Затова сме много важна държава членка в общоевропейските усилия за борба с тези заплахи днес. Обединеното кралство е дълбоко ангажирано в полицейското сътрудничество в Европа. Всяко година за 2000 престъпници в Обединеното кралство се издават международни заповеди за арест. Британски полицаи преглеждат Шенгенската информационна система 430 милиона пъти годишно.

Залогът е голям и в споразумението за Брекзит трябва да предвиди най-важните предизвикателствата за сигурността да остават в центъра на вниманието. Европа е силна благодарение на това, че всекидневно събираме разузнавателни данни и продължаваме да работим срещу най-опасните престъпни и терористични мрежи, каза в заключение Роб Уейнрайт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика