ДКК не знае защо "Кинтекс" са извършвали плащания към офшорна компания в Дубай

2034
ДКК не знае защо "Кинтекс" са извършвали плащания към офшорна компания в Дубай
Снимка: Мартин Стоянов

Към този момент в Държавната консолидационна компания (ДКК) липсва информация на какво основание ВМЗ са превели за ден аванс от 3 млн. лв. на строителни фирми, без да е проведен конкурс. Също така в ДКК няма разяснения по направените плащания от "Кинтекс" към офшорна компания в Дубай на стойност 800 хил. лв. Това става ясно от позиция на ДКК, изпратена до медиите. 

В позицията си ДКК изразяват становище, че общото между тези преводи е, че са извършени веднага след като предходния министър на икономиката е напуснал поста и при изключително съкратени срокове. "Нещо повече – новият министър на икономиката бе разпоредил спиране на всички плащания до извършване на анализ в публичните предприятия, но това разпореждане не е било изпълнено. В резултат милиони левове са насочени към частни компании, без аргументация пред принципала в лицето на ДКК“, се казва още в позицията.

Още: След промяната в ДКК: Сблъсък на стари и нови във ВМЗ, ДАНС влезе в "Кинтекс"

"Пълното срастване между партийни личности и държавните дружества в системата на Държавната консолидационна компания е довела до там, че днес тези структури се използват за партиен ПР в навечерието на предизборната кампания. Това уврежда имиджа на предприятия с дългогодишна история и може да навреди на договори, които се изпълняват в България и в чужбина. Това се посочва в позиция на ДКК. 

Повод за нея са поредица от прессъобщения, разпространени сред медиите от дружествата ВМЗ и "Кинтекс", които съдържат в себе си манипулативна информация, изнасят търговска информация и обиди към трети лица, които от своя страна могат да заведат дела за репутационна вреда, за които държавата ще трябва да плаща.

Още: Бившият шеф на ДКК: Да не ползваме ДАНС като плашило

„Изразяваме силно притеснение, че публични позиции изразени от председател на една от партиите в Република България след това се мултиплицират от държавни дружества, с което те пряко се въвличат в предизборната кампания“, се посочва в позицията на ДКК. Според тях това дава отговор на въпроса как и на какво основание са избирани ръководителите на тези постове и дали водеща е била експертизата им или само определена партийна принадлежност. Също така, в част от тези дружества към този момент няма назначени служители за "Връзки с обществеността" и в този смисъл е възможно подобни информации да се подготвят от партиен пресцентър, като държавните дружества да се използват като пощеснка кутия, от която медиите да ги получават.

В заключение ДКК изразяват сериозно безпокойство, че е възможно да се подготвя въвличане на държавните предприятия в предизборната кампания не само чрез медийна пропаганда, но и чрез финансиране на близки фирми до политически лица.

От компанията информират, че към момента в „Кинтекс“ и ВМЗ са предприети кадрови промени и в момента, в който новите лица влязат в дружествата, ще направят пълен одит и ще предоставят наличната информация на обществеността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика