Дончев: По-скоро е дошъл моментът за вот на недоверие

5649
Дончев: По-скоро е дошъл моментът за вот на недоверие
Снимка: БГНЕС

Според мен по-скоро е дошъл момента за такава процедура, кога точно и как ще се случи, ще ви информираме своевременно. Това каза народният представител от ГЕРБ - СДС Томислав Дончев в ефира на "Говори сега" по БНТ темата за вот на недоверие срещу кабинета "Петков". Коментарът на Дончев идва дни след като от ГЕРБ посъветваха Кирил Петков да поиска вот на доверие.

Той посочи, че ГЕРБ ще спази разпоредбите на Конституцията, ако им бъде връчен мандат, но особени шансове за сформиране на кабинет, не вижда. Дончев е на мнение и че не е редно вторият да прави правителство. Според него ГЕРБ не е събаряла правителството, а то се е самоубило. 

Той обяви, че е необходимо връщането на хартиените бюлетини, но по думите му технологията на гласуване не може да бъде свеждана до някакъв конюнктурен интерес.

Дончев смята, че съдбата на бюджета е абсолютно неизвестна. "Гледайки отношенията вътре в коалицията, има всички рискове да не събере достатъчно мнозинство и да бъде гласувана актуализацията на бюджета. При всички случаи липсата на актуализация е лоша новина, не че случването на актуализацията е добра новина", каза още Дончев. 

Той коментира и темата с пенсиите и потвърди позицията на ГЕРБ от тази седмица по темата. Дончев определи като авантюра увеличението на пенсиите. "Допълнителният разход 2023 г. за увеличения размер на пенсиите на пръв поглед ще е около 3 млрд. Има една особеност. Поради факта, че по-високият размер на пенсиите заемообразно се покрива с очаквани постъпления от Националния план за възстановяване  и устойчивост, обръщам ви внимание на факта, че ако подобна операция бъде извършена и бъде разрешена от ЕК, в 2023 г. проектите трябва да бъдат покрити с разходи от бюджета. Не 3 млрд., вероятно 4.5 млрд. лв.", каза още Дончев. 

Според него помощите за бизнеса са били недостатъчни и драстично закъснели, което по думите му е причина инфлацията в България да е значително по-висока от средноевропейската. 

"Ние не сме опозиция, която на бялото ще каже черно. Работата ни е да критикуваме,  работата ни е, както казват хората, да намираме кусури, да предлагаме алтернативи, но ако 1 е 1, ние ще се съгласим", коментира още Дончев. Той бе попитан за какво от ГЕРБ са похвалили четворната коалиция. "За какво трябваше да ги похвалим?", попита от своя страна Дончев. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика