Дончо Атанасов: Абсурдно е да се твърди, че търгът за АМ "Струма" е опорочен

1639
Дончо Атанасов: Абсурдно е да се твърди, че търгът за АМ "Струма" е опорочен
Снимка: АПИ

"Всички опити да се твърди, че търгът за АМ "Струма" в Кресненското дефиле е бил опорочен, да се вкарват съмнения за това е просто абсурдно. Това каза Дончо Атанасов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

На въпрос дали е редно да се извършват дейности по трасето на магистралата в период, в който тече процедура за избор на изпълнител Атанасов отговори:

"Това подлежи на проверка. В момента не мога да коментирам тези твърдения". "Възложили сме с възлагателно писмо две задачи, които инж. Любен Симеонов трябва да извърши. Едната е актуализацията на парцеларния план, тъй като собствениците постоянно се сменят. Има и други проблеми с преносните мрежи. Актуализацията на парцеларния план беше наложителна."

"Втората задача беше да се разделят количествените сметки и двата лота, като с оглед на изключителната трудност на най-големия обект в България в историята. Инж. Симеонов раздели тези количествени сметки надлежно още през юни 2018 година", обясни още той в интервю за bTV. 

"Възлагателното писмо е от преди една година. Парцелраният план е актуализиран. В момента се съгласува със всички енергопреносни и експлоатационни дружества", каза още Атанасов.

От "Пътпроект – 2000" обясниха какво са правили по АМ "Струма" преди да има поръчка

Фирмата, реализирала идейния проект за строителството на отсечка от АМ "Струма”, е правила временни пътища и сондажи миналото лят...

Попитан дали се извършват сондажни дейности по треасето инж. Атанасов отговори: "Не мога да кажа - да или не. Това, което сме поръчали с възлагателното писмо, не предполага никакви строително-монтажни работи на трасето."

"Това са ваши твърдения. Твърдението е абсурдно. Изработването и актуализацията на парцеларните планове и идейните проекти са работа на инж. Симеонов, по които утре избраният изпълнител за строително-монтажни работи, за строителство на АМ "Струма" на Кресненското дефиле, няма как да бъде облагодетелстван", каза още Дончо Атанасов в отговор на въпрос дали би било проблем, ако кандидат в актуалния търг за технически проект и строителство на магистралата разполага с допълнителни проучвания.

"Подаването на офертите за тази процедура ще бъде след няколко дни. Няма как аз или АПИ да знае кой в какви консорциуми участва". "Когато се подадат документите и започне да работи тръжната комисия, тогава ще се прецени има ли конфликт на интереси или няма", каза още Атанасов в коментар дали има конфликт на интереси.

"Никой от нас като ръководители на АПИ не сме се намесвали в тръжните процедури. Нямаме такова право, това е работа на тръжната комисия", категоричен беше Атанасов.

Какво показа проверката на Югозападното държавно предприятие?

АПИ и "Главболгарстрой" отрекоха да извършват дейности по трасето на лот 3.2 от АМ "Струма"

Главболгарстрой не е извършвал през 2018 г. строителни или подготвителни работи по автомагистрала „Струма“ в новия участък ...

Междувременно проверка на Югозападното държавно предприятие потвърди, че на бъдещата отсечка от магистрала "Струма” през Кресненското дефиле са правени пътища и сондажи без знанието на държавата.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов беше категоричен, че ще има наказани горски служители.

"Извършихме проверка и се оказа, че около 2700 метра стари пътища са преминати отново с булдозер и са направени 3800 метра нови пътища. Имаме 13 сондажа и 300 метра път в земеделски земи", посочи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

"Предприети са мерки, изискани са писмени обяснения и всички длъжностни лица ще бъдат наказани и ще им бъде потърсена отговорност", увери той.

"Няма как това нещо да не бъде видяно, нямам обяснение защо няма информация. Или е немарливост, не мога да допусна нищо друго", допълни още инж. Дамянов.

Кой работи по АМ "Струма" преди да е избран изпълнител?

Няколко дни преди края на 2018 година предсрочно бяха открити най-новите 24 км от трасето на  АМ "Струма". В момента е в ход е реа...

Според Валентин Чамбов, директор на Дирекция "Промени в горските територии” към Изпълнителната агенция по горите, не е възможно никой нищо да не е видял.

"Категорично служителите, които са на място, са видели случая. Дали са го подценили, дали умишлено има някакво друго деяние, ще установим впоследствие и ще бъдат наложени наказания", уточни той.

Според него служителите по-скоро са неглижирали проблема. "Знаейки, че в бъдеще там ще има голямо строителство, са преценили, че имат необходимите документи, и не са ги проверили. Само така мога да си обясня действията на тези служители”, посочи Чамбов.

"Дали служители на по-високо ниво в тази администрация са имали информация, не мога да кажа. В земеделското министерство и агенцията няма такава информация. По-скоро ми се иска да вярвам, че това е солова акция и на служителите, и на фирмата изпълнител”, допълни той.

По думите му нормата в Закона за горите е особено рестриктивна за извършване на такива дейности в горски територии, затова и изпълнителят на тази дейност ще бъде наказан. Чамбов допълни, че глобата за нарушението може да е до 15 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика