ДПС ще оправя преференцията, честити на ГЕРБ Деня на палачинката

2974
ДПС ще оправя преференцията, честити на ГЕРБ Деня на палачинката
Снимка: БГНЕС

С 14 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се", депутатите от правната комисия отхвърлиха ветото на президента, наложено по текстове от Изборния кодекс. И това заседание се проведе в отсъствие на депутатите от БСП, които след приемането на атакувания от президента закон за изменения на Изборния кодекс, напуснаха парламента. Другото забележимо отсъствие бе на представители на ЦИК.

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов отново подчерта, че ГЕРБ са склонни да върнат старото положение за преференциите и че са внесли в парламента законопроект, с който да преправят наново Изборния кодекс.

Хамид Хамид отправи препоръка към ГЕРБ да оттеглят внесения законопроект и да го внесат наново след гласуването на ветото в пленарна зала и обяви, че "ДПС ще внесе свой законопроект на минутата след гласуването на ветото в зала" и поиска да бъдат гледани заедно с този на ГЕРБ. Той отправи упрек, че за преференциите прекалено много се говори и се измества дебата от нарушаване на конституционно закрепени права и визира гласуването на българските граждани зад граница и използването на майчиния език.

"Беше създадено едно изключение. Българските граждани бяха разделени на две - живеещите на територията на ЕС и тези извън ЕС", изтъкна той и припомни, че чл. 26 от Конституцията българските граждани, независимо къде живеят имат правата и задълженията по тази Конституция. "Няма как да впишем в този текст на Конституцията едно изключение за Великобритания, камо ли да ограничим тези, които живеят извън територията на ЕС, но Кодексът го допусна", коментира той и добави, че констатира празнота в мотивите. "Касае се за конституционно закрепени права", подчерта Хамид и за сравнение изтъкна, че прословутото "право на преференция", според него не е право, а е способ или начин на гласуване.

По повод бъдещето на преференцията Хамид Хамид честити Деня на палачинката на ГЕРБ - днес е денят преди Великденските пости и за да не се изхвърлят наличните яйца се правят палачинки, поясни той. "Днес е денят на палачинката, международния ден на палачинката, почти в цял свят го празнуват. Честит празник, колеги от ГЕРБ, да сте живи и здрави!", добави Хамид.

Цветанов: Ще отхвърлим ветото на президента върху Изборния кодекс

Стигнахме до единно становище. Позиция, която ще защитаваме и в пленарна зала – да бъде отхвърлено ветото на президента. Това зая...

Християн Митев категорично се обяви за отхвърляне на ветото и повторното гласуване на законопроекта.

Притеснение, че "много се говори и задръства публичното пространство, но малко се чете по отношение на фактите и фактологията", изрази председателят на комисията Данаил Кирилов и призова: "Моля, четете публичните документи - те са достатъчно подробни, дават представа и в най-дребния детайл".

Председателят на правната комисията беше категоричен, че не може бъде направено частично изключване на въпроса за преференциите от наложеното вето - затова ГЕРБ ще гласува повторно за законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс и анонсира отново внесения в парламента законопроект за преправяне на кодекса.

Неговото обяснение за отсъствието на представители на ЦИК от обсъждането в правната комисия е в конюнктурата на политическия дебат. "Те разбраха, че са заложници на политическата конюнктура и експлоатация". Разбра се, продължи той, че има политически сили, които искат да се преустанови техния мандат два месеца преди европейските избори.

За съдбата на електронното гласуване Кирилов отново заяви, че страната няма готовност, а за машинното - че управляващите не го препятстват. "Не машините или хартиите ще ни решат политическите проблеми и проблемите с доверието, а проблемите с доверието си ги създаваме ние", заяви той и уточни - "когато по конюнктурен или частен интерес тръгваме да саботираме нещо, което е институционално за демокрацията".

Ще има ли пречисляване на заплатите и по-големи санкции за отсъствие на депутати - ето предложенията

Правната комисия в парламента ще разгледа 5 проекта за изменение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Те с...

Истината за преференциите, според него, е, че "няма нищо противоконституционно". Кирилов разказа как се стигна до ревизията на вижданията на ГЕРБ - имаме решение на изпълнителната комисия, взето по искане на председателя Бойко Борисов и трябва да коригираме първоначалната си позиция и изненадващо защити точно първоначалната позиция на ГЕРБ, давайки подробни примери на възприети високи прагове на преференциите в Европа - Австрия, Белгия, Малта, Ирландия, Словения, Холандия, Словакия, Хърватия, Швеция.

"Не отсъства правилото цената на мандата да е равна на една квота", заключи Кирилов. "Къде е проблемът, къде е извращението, къде е изкривяването", с недоумение попита Кирилов и побърза да даде отговора: "Изкривяването е вътре в отбора". Затова, според неговото обяснение, юристите намаляват в парламента - "юристите сме неатрактивни за това състезание, не сме типични политици, които лесно участваме в политическата битка и борба, затова и в този парламент ние оредяхме" и заговори с езика на Йордан Цонев от ДПС - "в пропорционалната листа трябва да има екип. Екип с една цел, защото има един бранд. Това е политическа листа".

Данаил Кирилов каза още, че би приел, че във ветото на президента има обективен анализ, ако в него са коментирани и облекченията, дадени от ГЕРБ за самостоятелното явяване на кандидати в изборния процес.

По време на обсъждането проф. Емилия Друмева от президентската институция защити наложеното вето и разясни мотивите.

ГЕРБ ще остави преференциите, но ще отхвърли другите части от президентското вето

Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия закон, но останалите възражения от президентското вето върху...

Снимки: Аctualno.com/Ива Иванова

Повишаването на прага за преференциите е отстъпление от постиженията на изборното ни право, категорична е проф. Друмева. Тя обърна внимание, че прекалено високият праг на преференцията ограничава възможността на избирателя да повлияе на преподреждането на партийната листа.

Проф. Друмева се противопостави и на предлагания от управляващите изброителен подход на обжалваемите актове. Тя предупреди, че чрез този изброителен подход извън изброяването остават административни актове, които засягат избирателни права на гражданите и посочи като пример решенията на ЦИК, с които се определят условията и редът за сигналите и жалбите. Ако се прилагат общите правила на Административно процесуалния кодекс (включително сроковете) към актове, приемани в рамките на изборния процес, според проф. Друмева е равносилно на липса на защита. "Този изброителен подход трудно се съвместява с водещото правило, което е в Изборния кодекс, а именно, че всички актове на ЦИК подлежат на съдебно обжалване", добави тя.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изрази несъгласие с наложеното вето от държавния глава.

Проф. Михаил Константинов предупреди, че ще има проблеми с машинното гласуване. „Ще има проблеми само с 3000 машини“, каза той и допусна дори в някои секции гласуването да се провали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика